2019-07-23

Андрій Фаворов презентував оновлену стратегію з розвідки та видобутку природного газу

22 липня директор з інтегрованого газового бізнесу Нафтогазу України – Андрій Фаворов презентував експертам галузі та представникам ЗМІ оновлену стратегію з розвідки та видобутку вуглеводнів та розповів про результати роботи на виснажених родовищах.

Зважаючи на глобальні зміни на міжнародному ринку газу, а саме падіння ціни на газ на світових ринках на понад 50 % та зростання постачання зрідженого газу (LNG) до Європи з інших частин світу, світові великі газові компанії корегують свої бізнес-стратегії, і українська група Нафтогаз не є виключенням.

До того ж Укргазвидобування неодноразово наголошувала на тому, що 75% родовищ виснажені на понад 87% і спостерігається швидке падіння базового видобутку. Тому Укргазвидобування докладає значних зусиль для компенсації природнього падіння, але для значного нарощення видобутку необхідно отримати достатню кількість нових спецдозволів.

Зважаючи на нові ринкові реалії, оновлений виробничий план передбачає:

- Зосередження на підтриманні базового видобутку, розвитку наявної інфраструктури та роботі з найбільш ефективними свердловинами;
- Обмеження буріння вибором лише найкращих свердловин-кандидатів, де ми впевнені у поверненні інвестицій;
- Впровадження діджиталізації на родовищах та оновлення ІТ-інфраструктури системи видобутку для оптимізації витрат;
- Збільшення видобутку рідких вуглеводнів через сприятливу ситуація на ринку;
- Залучення провідних світових галузевих компаній до співпраці на наших виснажених, нетрадиційних або великих родовищах, а також для отримання нових знань: контракти щодо збільшення видобутку (PEC), угоди про розподіл продукції (PSA).

Як зазначив Андрій Фаворов, УГВ зосереджується на економічно вигідних виробничих проектах, які дозволять збільшити обсягу товарного газу та наростити грошовий капітал для фінансування інвестиційних проектів. За рахунок оновлення техніки, впровадження робіт з інтенсифікації видобутку, модернізації наземної інфраструктури та закупівлі нових бурових верстатів компанія вже досягла значних результатів. Залучення міжнародної практики та підвищення компетенцій персоналу – це наступний етап у покращенні операційної ефективності компанії.

Варто зазначити, що усі трансформаційні процеси, які наразі відбуваються у компанії, перш за все націлені на побудову культури виробництва за міжнародними стандартами та встановлення високої планки з дотримання норм охорони праці та промислової безпеки.

В рамках заходу, Андрій Фаворов також надав пояснення щодо виконання плану капітальних витрат у розмірі 40 млрд грн впродовж 2016-2018 років, з яких близько 60% витрачено на буріння та 30% на модернізацію застарілих потужностей та розвиток компетенцій. Результатом таких капіталовкладень  стало збільшення обсягів товарного газу  на 1 млрд м3 порівняно з 2015 р.

В ході обговорення жваву дискусію викликало питання виробничо-технологічні витрати газу. Так, було зазначено, що основною категорією витрат технологічного газу в компанії є продування свердловин, обсяги якого зросли у 2018 році внаслідок перегляду нормативів щодо кількості та середньої тривалості продування свердловин у бік збільшення. При розробці оновленої стратегії у 2019 році зазначені нормативи були переглянуті у бік зменшення.