2016-12-13

АЕСУ не мають погоджень від МОЗ на розробку уранових руд

ТОВ «Атомні енергетичні системи» не має відповідних погоджень від Міністерства охорони здоров’я України на розробку уранових руд. Нагадаємо, ця компанія намагається через суд зобов'язати Держгеонадра поза аукціоном видати  5 спеціальних дозволів на геологічне вивчення  в тому числі дослідно-промислову розробку уранових руд у Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Інформацію, яку компанія опублікувала на сайті УНН у матеріалі «МОЗ погодило АЕСУ проведення розвідки уранових родовищ» не відповідає дійсності. Оскільки у документах, які надало МОЗ компанії йдеться про не погодження, а про «не заперечення».

Нагадаємо, згідно Закону України «Про видобування та переробку уранових руд», дозволи на користування надрами – а саме уранових руд – надаються за погодженням МОЗ. Вони повинні містити вимоги щодо захисту персоналу, населення та охорони довкілля від іонізуючого випромінювання з урахуванням впливу радону та його дочірніх продуктів. А також запобігання радіоактивному забрудненню довкілля.

Відтак МОЗ має оприлюднити та надати безпосередньо в Державну службу геології та надр України лист-погодження. У ньому має бути детально вказано, як повинна відбуватись розробка ділянки відповідно до Закону, оскільки йдеться про державну безпеку. Однак таких документів щодо компанії «Атомні енергетичні системи» не має.

Вкотре зауважуємо, спеціальні дозволи на користування надрами можна отримати лише в законний спосіб через аукціон.