2021-04-22

8 нафтогазових мейджорів розпродають свої активи

Вісім найбільших міжнародних нафтогазових компаній виставили на продаж десятки активів - нафтові та газові родовища, а також НПЗ по всьомму світі. Загальна вартість активів, що розпродаються, перевищує $ 110 млрд. У розпродажу є два завдання: скорочення корпоративних боргів і зниження емісії вуглекислого газу. Однак через невизначеність щодо подальших змін траєкторій попиту на нафту, газ і нафтопродукти (через пандемію і новації в кліматичному регулюванні) ринкові перспективи реалізації цих активів наразі є сумнівними. 

ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell, BP, Total, Eni і Equinor розпродають активи з ресурсним потенціалом близько 68 млрд барелів нафтового еквівалента, що можна порівняти, за остаточною оцінкою норвезької консалтингової компанії Rystad Energy, зі світовим попитом на нафту протягом двох років. Раніше подібний розпродаж представляв би відмінні можливості для скупки активів, що подешевшали для невеликих компаній. Однак на тлі звуження кола претендентів через зростаюче небажання інвестиційного співтовариства кредитувати нафтогазові проєкти перспективи такої масштабної реалізації активів, що стали зайвими для міжнародних нафтогазових компаній, поставлені під сумнів. Наразі, за ​​словами глави французької Total Патріка Пуянне, не найкращий час для їх продажу.

Розпродажем сьогодні займаються не тільки міжнародні нафтогазові корпорації. З національних нафтогазових компаній таку ж стратегію обрала для себе бразильська Petrobras, розраховуючи отримати від «перетрушування непрофільного портфеля» близько $ 25-35 млрд.