2015-06-08

6-30 червня - виставка "Бурштин - дорогоцінний камінь Балтійського моря"

З 6 по 30 червня 2015 року в Музеї історії міста Києва буде проходити виставка Національного музею історії Латвії "Бурштин - дорогоцінний камінь Балтійського моря". Виставка є частиною культурної програми Головування Латвії в Раді ЄС.

Бурштин – це дорогоцінний  камінь, який відіграв важливу роль для жителів Латвії ще з позаісторичних часів. Бурштин став символом і ознакою пізнаваності країни. Великою мірою саме завдяки бурштину – дорогоцінному камінню Балтійського моря – територія Латвії завжди була тісно пов'язана з рештою держав Європи, а сама країна долучена не лише до європейських культурних подій, але навіть часом і диктувала моду. Бурштин також мав міфологічне значення, a намисто з бурштину та інші прикраси з цього каменю зберегли своє місце в латиському менталітеті до нинішнього часу.

Виставка – це тематична розповідь, що знайомить відвідувачів з поширенням та місцезнаходженням бурштину – Балтійським морем як перехрестям бурштинових шляхів, про сам Бурштиновий шлях і культури, що належать до нього, про його роль у міфології і фольклорі. Експонати свідчать про археологічний бурштин, його форми і застосування, про етнографічний бурштин та його роль у латиському народному одязі і народному прикладному мистецтві.

Предмети з бурштину, що знаходяться в експозиції, є відображенням розвитку бурштину з найдавніших часів до сьогодення: фібули, ґудзики, кнієпкени (декоративні подвійні ґудзики), намиста, бурштин в комплекті з іншими матеріалами, підвіски, кулони, новостворені форми.

На виставці представлено найціннішу частину багатої унікальної колекції бурштинових предметів Національного музею історії Латвії. Виставка заснована на ідеї безперервності використання бурштину, спадкування традицій його обробки, які відчуваються в професійній діяльності сучасних художників.

Виставка проходить за підтримки Посольства Латвії в Україні, Секретаріату головування Латвії в Раді ЄС, Міністерства культури України та Київської міської держаної адміністрації та. Генеральним медіа партнером виставки є «Український Тиждень», телевізійний партнер виставки – Телеканал Київ.