2017-10-17

5% ренти при видобутку копалин будуть направлятися на потреби регіонів - експерт

З 1 січня 2018 р. 5% ренти за видобування корисних копалин буде направлятися на покриття потреб видобувних регіонів. Почалися процеси розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів, збільшення прозорості при підготовці та проведенні конкурсів з продажу перспективних ділянок.

Про це в інтерв'ю для DT.UA повідомив Андрій Чубик, виконавчий директор Центру Глобалістики "Стратегія ХХІ". За його словами, ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ,EITI) залишається інструментом, дієвість якого базується на консенсусному визнанні необхідності змін.

"Громадськість тут є найбільш безпорадною стороною, адже у неї практично немає інструментів впливу на позицію уряду і особливо парламенту. Лише публічність, діалог з міжнародними партнерами України, фінансовими донорами допоможуть крок за кроком долати перешкоди", - вважає експерт.

Україна змушена одночасно вирішувати багато питань, серед яких ключове місце займає боротьба за свою незалежність. Така ситуація обумовлює свою специфіку у функціонуванні видобувних галузей, і в одних випадках потрібно введення обмежень щодо розкриття інформації, в інших — виникає потреба в непопулярних змінах.

"ІПВГ повинна розглядатися як корисний, але допоміжний інструмент для поліпшення прозорості та ефективності функціонування видобувних галузей і не повинна перетворюватися на самоціль, навколо якої обертається значна частина законодавчого і виконавчого потенціалу країни. Бажано об'єднати позитивний приклад співпраці у тристоронньому форматі з євроінтеграційним курсом держави і створити відповідні спільні групи при кожному центральному органі виконавчої влади та парламенті, доповнивши існуючі громадські ради представниками Української національної платформи Форуму громадянського суспільства програми "Східне партнерство" та Платформи громадянського суспільства Україна—ЄС", - зазначає Андрій Чубик.