2021-04-26

35 років від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС

26 квітня 1986 року сталося те, що трагічно позначилося на житті та здоров'ї мільйонів людей: вибух на Чорнобильській АЕС. Катастрофа забрала життя багатьох і ще забиратиме протягом століть. Про Чорнобильську катастрофу знає кожна людина на Землі. Це стало лихом для всієї Європи, але по нашій країні трагедія Чорнобиля вдарила найболючіше. Тепер зі словом «Чорнобиль» пов'язані сльози матерів, бліді обличчя дітей, виснажені очі безстрашних ліквідаторів, тисячі померлих людей. Усі вони стали жертвами невидимого, неосяжного, але вкрай підступного ворога - радіації. У цей день ми згадуємо, які наслідки спричинила сила мирного атому, який вийшов з-під контроля людини через її власні помилки, а найяскравішим прикладом є те, що місту Прип’ять, збудованому для молодих родин ядерників, на момент трагедії виповнилося лише 15 років.

Є багато уроків Чорнобиля, один з них - необхідність навчитися співіснувати з ядерною енергією. Питання не стоїть - вступати чи не вступати нам в ядерне століття. Ми вже в ньому. Тому необхідний високий ступінь відповідальності, професіоналізму, точності й обережності при використанні атомної енергії.

Редакція сайту GEOnews.com.ua завдячує мужнім, незламним та хоробрим ліквідаторам, які врятували Планету від екологічної катастрофи: пожежникам, медикам, працівникам МВС, військовослужбовцям, а також добровольцям, які поклали своє здоров’я і подекуди, навіть життя на вівтар нашого чистого неба.