2004-08-22

22 березня - Всесвітній день води

АКВА! ТИ - САМЕ ЖИТТЯ!

"Голос України" розпочинає акцію з дослідження якості питної води

Уникнемо патетики щодо ролі води в існуванні живих організмів. Вона - в заголовку. Без води, стверджують вчені, можуть жити лише новонароджені. Певний час, зрозуміло.

А тим часом 70 відсотків населення планети позбавлені можливості вживати якісну акву. В окремих країнах її літр коштує дорожче, ніж літр нафти (в нас, як відомо, мінеральна вода дорожча за молоко).

У країні налічується 60 тисяч річок і 1160 водоймищ. Дніпро, зокрема, забезпечує водою понад 60 відсотків населення, а Дністер, Дунай, Південний Буг, Сіверський Донець та інші - 34 %.

Розвідані запаси підземних вод становлять майже 62 млн. кубометрів на добу. Дозволено використовувати половину, а реально добувається 8,3 млн. кубометрів. Україну вважають одним із лідерів за кількістю (300) розвіданих мінеральних джерел, але використовується лише шість відсотків запасів.

Отже, як підтверджують екологи, українці - один з найменш забезпечених водою народів Європи. Переважна більшість співгромадян (30 мільйонів) споживає акву негарантованої якості.

Якою вона має бути, які джерела безпечніші для життя людини і що треба робити, аби поліпшити якість води - це ми маємо намір дослідити найближчим часом.

Отож, шановні читачі, стежте за акцією "Голосу України" "Аква! Ти - саме життя!"

І ставайте її учасниками. Поділіться з газетою своїми думками щодо цієї вкрай актуальної проблеми.