Моніторинг каналізаційних вод зменшить витрати на очищення

Муніципалітет Хобо у Швеції намагається вирішити одвічну проблему надмірних опадів та інфільтрації ґрунтових вод у каналізаційні системи за допомогою інноваційного цифрового підходу. Про це пише Envirotec.

Додаткові води можуть становити в середньому 20-50 % річного потоку в каналізації, але під час танення снігу та осінніх дощів цей відсоток набагато вищий. Коли ця вода потрапляє до каналізаційної мережі, вона може перевантажити систему, що може призвести до викиду неочищених стічних вод у навколишнє середовище та забруднення річок і морів, а також збільшує ризик забруднення питної води, куди забруднена вода потрапляє через несправності в трубах чистої води.

Платформа InfoTiles використовує дані системи керування SCADA разом із даними Шведського метеорологічного інституту для аналізу кількості опадів і стану каналізаційних мереж у суху та вологу погоду.

Сенсорні пристрої, розміщені в критичних точках мережі, можуть збирати такі дані, як опади, проблемні порогові значення кількості опадів або сезонні зміни. Пізніше дані аналізуються менеджерами водопостачання. Отже, менеджери зможуть не тільки бачити пов’язані з погодою тенденції, а й оцінити необхідні витрати як на очищення, так і на енергоспоживання.

За словами працівників, протягом перших двох тижнів було виявлено пошкодження каналізаційних трубопроводів, які можна відремонтувати для зменшення забруднення та заощадження витрат на очищення в майбутньому.