Інформація від Міндовкілля про ситуацію на річках Сейм та Десна

25 вересня переміщення забруднення у Київській області не фіксується. Якість води на річці Десна у місцях водозаборів Києва та Броварів у межах норми. Показники якості води перебувають на рівні значень попередньої доби.

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Щодо річки Сейм, на Сумщині спостерігається коливання показників якості води. Забруднення фіксується на ділянці с. Мутин – с. Озаричі, проте його концентрація знижується. У всіх пунктах хімічне споживання кисню перебуває не в межах нормативних значень, незначне зростання в пункті с. Чумакове до 43,2 міліграм на дециметр кубічний, що перевищує норму у 1,4 рази. Розчинений кисень підвищився та перебуває в межах значень 0,24 – 5,53 міліграм на дециметр кубічний.  У пункті с. Чумакове вміст розчиненого кисню у воді досягнув норми. Азот амонійний знизився у всіх пунктах спостережень, виміряні значення в межах нормативу.

На Чернігівщині спостерігається погіршення якості води у річці Сейм. У місті Батурин зафіксоване перевищення по хімічному споживанню кисню у 3 рази, розчинений кисень становить 0,29-0,63 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не виявлено. 

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води змінилася після впадіння річки Сейм у річку Десна. Розчинений кисень – у межах норми, знизився лише на ділянці річки у с. Велике Устя  і становить 2,62 міліграм на дециметр кубічний. Фіксується незначне перевищення хімічного споживання кисню, яке зросло з показників 28-30 до 28-40 міліграм на дециметр кубічний.  Вміст азоту амонійного, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Сумській та Чернігівській областях, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.