Гідрологічний режим водних об’єктів України станом на 16.10.2024 р.

Протягом минулої доби, внаслідок опадів, у водозборах річок Тиса та Боржава, верхів’ї Латориці та її притоках (Закарпатська обл.), суббасейні Прута (Івано-Франківська, Чернівецька обл.) спостерігались підвищення рівнів води на 1-9 см за добу, на Боржаві біля с.Верхні Ремети спостерігався більш значний підйом рівня води – на 42 см, у межах русла річки та без негативних наслідків.

На решті річок Карпат рівні води переважно знижувались з добовою інтенсивністю 1-11 см, на одамбованих ділянках річок Закарпатської області до 22 см за добу.

Тривають підвищення рівнів води на Сіверському Дінці нижче Змієва та окремих його притоках у Харківській області, нижніх та середніх течіях приток р.Припять (рр.Стир, Горинь, Случ), у суббасейні Десни та Верхньому Дніпрі (у межах країни) з добовою інтенсивністю 1-8 см. На пригирловій ділянці Десни біля поста Літки (Київська область) рівень води утримується близьким до найнижчої відмітки за весь період спостережень.

На решті річок рівнинної території країни рівні води переважно знижувались на 1-5 см за добу, на багатьох ділянках річок з утриманням їх без змін.

На окремих ділянках річок рівні води утримуються близькими до найнижчих меженних за багаторіччя, а на притоці Прип’яті р.Турія, у верхів’ї р.Ворскла, р.Недра (суббасейн Середнього Дніпра), притоці Орелі р.Берестова (суббасейн Нижнього Дніпра) та притоці Сіверського Дінця р.Казений Торець – спостерігаються нижчими за них.

На р. Інгулець, внаслідок роботи каналу Дніпро-Інгулець та зміни режиму роботи водосховищ, у створі поста Олександро-Степанівка перевищення відмітки виходу води на заплаву становить 1,06 м.

На окремих ділянках приток Прип’яті (Волинська обл.), річках Середнього, Нижнього Дніпра (Житомирська, Київська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська обл.) та приток Сіверського Дінця (Донецька обл.) утримуються ділянки стоячої води; у верхів’ї р. Оріль (суббасейн Нижнього Дніпра, Харківська обл.) відмічається пересихання русла.

Рівень води р. Дніпро у Києві біля моста “Метро” за минулу добу змінювався від 468 см до 439 см, а на 8 год 16 жовтня становив 441 см над “0” поста (91,41 м БС). Температура води на 8 год 16 жовтня становила 13 град. С.

Об’єм води у каскаді Дніпровських водосховищ (без Каховського вдсх.) станом на 15 жовтня дорівнював 21,542 куб.км (вільна ємність – 4,116 куб.км).

Огляд гідрологічного режиму водних об’єктів України сформовано на базі даних автоматичних гідрологічних постів Українського гідрометеорлогічного центру ДСНС України.