Європейська Бізнес Асоціація виступає проти високих цін на аукціонах

У липні представники Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації долучились (у якості вільного слухача без права голосу) до засідань робочої групи з визначення ціни одиниці товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини.

За результатами участі ЄБА виступила з міркуваннями, що підходи до обрахунку початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на право користування надрами або ж показники, які надаються, зокрема, ДПС, до Державної служби геології та надр України для затвердження ціни одиниці товарної продукції гірничого підприємства, потребують перегляду.

На думку ЄБА, для багатьох потенційних і діючих вітчизняних та іноземних інвесторів придбання спеціального дозволу на користування надрами може стати нерентабельним через високу початкову ціну продажу на аукціоні (електронних торгах) спеціального дозволу на право користування надрами.

Останні зміни до Методики, в яких і було введено новелу про «вибір більшого із значень», відбулись 04 липня 2023 з ініціативи Державної служби геології та надр України. І вже через місяць Держгеонадра, згідно з повідомленням ЄБА, заявляють про готовність  «до діалогу та підготовки проекту змін до згаданого НПА».  Цікаво, особи, які готували зазначені зміни, отримають догану за неякісну роботу  чи навпаки, їх преміюють за кількість підготовлених нормативно-правових документів?