ЄС відхиляє прохання Угорщини про перемовини з Україною щодо нафтових санкцій

Європейська комісія відхилила запит Угорщини, а Словаччина просить про опосередкування процедури консультацій з Україною щодо санкцій, запроваджених Києвом проти російського виробника нафти «лукойл», заявила представник комісії. «Комісійні служби попередньо дійшли висновку, що термінові консультації не є гарантованими», – сказала вона.

Як повідомляє Reuters, зі слів прес-секретаря, Брюссель не вказує на те, що санкції України спричинили ризик для європейської безпеки енергоносіїв, оскільки російська нафта все ще протікала через трубопровід «дружба», який пов'язує росію через Україну з Чехією, Словаччиною й Угорщиною. «Схоже, що санкції, введені Україною проти «лукойлу», не впливають на поточні операції з транзиту нафти через «дружбу», що здійснюються торговими компаніями, якщо «лукойл» не є офіційним власником нафти», – сказала прес-секретар.

Словаччина з Угорщиною – дві країни, які виступали проти військової допомоги західним союзникам Україні під час боротьби з вторгненням росії, – скаржилися Брюсселю на заходи Києва, щоб поставити «лукойл» у свій список санкцій, заявивши, що це заважає їм купувати російську нафту для їх нафтопереробних заводів (НПЗ), загрожуючи безпеці постачань.

Прес-секретар прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не одразу відповів на запит про коментарі. Цього тижня Угорщина надала додаткову інформацію з цього питання комісії, про яку комісія заявила, що тепер проаналізує її. Нафтовий трубопровід «дружба» залишається функціонувати після повномасштабного вторгнення москви в Україну 2022 року, навіть коли ЄС відмовився від більшості інших джерел російської енергії.

Південна гілка трубопроводу курсує через Україну до Чехії, Словаччини й Угорщини і протягом багатьох років є основним джерелом постачань для їхніх НПЗ.