Доступність водних ресурсів обговорили на конференції

Відбулася галузева конференція «Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України», де обговорили питання доступності водних ресурсів, особливо на півдні та сході України в умовах повномасштабної війни. Захід підготовлено Українською водною асоціацією. Участь у конференції узяв заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак.

Водний менеджмент в Україні докладає максимум зусиль, щоб долати виклики, спричинені як станом водних ресурсів та їх використанням, так і зростаючим впливом воєнних дій рф на території України. Держводагентство розробило стратегічні документи державного планування для усіх річкових басейнів – проєкти Планів управління річковими басейнами, які дозволять вирішити головні водні проблеми і досягти «доброго» стану вод. Держводагентсво забезпечує моніторинг поверхневих вод. Для реалізації широкого спектру вимірювань функціонують 4 сучасні лабораторії європейського зразка та 19 базових.

Водогосподарські організації Держводагентства є балансоутримувачами відповідної інфраструктури та забезпечують її експлуатацію з метою захисту населених пунктів та с/г угідь від руйнівної дії паводків і повеней. Водогосподарська інфраструктура окрім своєї зношеності зазнала пошкодження внаслідок воєнних дій рф. Для комплексного вирішення проблем водозабезпечення Агентством розробляється Державна цільова програма комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року.

Незважаючи на усі виклики, водна галузь мобілізує усі ресурси для задоволення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах та ефективного реагування та попередження водного дефіциту. Для відновлення водних ресурсів та реалізації нової європейської водної політики, Держводагентство відкрите до співпраці з міжнародними партнерами.