Оприлюднено проєкт змін до Положення про порядок організації та виконання ДПР

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запрошує до обговорення змін до Положення  про порядок організації та виконання дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення (затверджений наказом Мінекології 3 березня 2003 р. № 34/м).

Документ розроблено з метою врегулювання вимог до порядку організації та проведення дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, умов проведення та подальше використання результатів робіт у сфері геологічного вивчення та використання надр з мінімальним впливом на навколишнє природне середовище.

Зауваження та пропозиції до проєкту акта приймаються протягом місяця від дня його оприлюднення на пошту та електронну адресу:
03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, тел. (044) 536-13-18, (044) 456-50-11, e-mail: [email protected].

Головною причиною необхідності внесення змін, як вже було не один раз в нормотворчості Держгеонадр, була нещодавня редакція зазначеного наказу (від 05 вересня 2022). Тоді до наказу було вставлена новела про граничні обсяги видобутку бурштину: «обсяг видобутку бурштину під час ДПР не повинен перевищувати 5 кг з одного гектару площі ділянки надр, на яку надано спеціальний дозвіл на користування надрами». Експериментальним шляхом були підтверджено, що, у переважній кількості випадків, достовірно оцінити  запаси бурштину на розвідному родовищі за таких умов неможливо.