170 проєктів претендують отримати статус стратегічних у рамках CRMA

Європейська комісія отримала 170 заяв для визначення проєктів стратегічними в рамках Закону ЄС про критичну мінеральну сировину (CRMA). Крайнім строком для подання документів було визначено 22 серпня 2024 року. Проєкти охоплюють багато критично важливих сировинних матеріалів, визначених у CRMA, включаючи літій, нікель, кобальт і графіт для батарей, а також рідкоземельні елементи для постійних магнітів. Крім того, подані заяви стосуються всіх етапів ланцюжка створення вартості: 77 заявок зосереджені на видобутку, 58 – на переробці, 30 – на переробці відходів і п’ять – на заміщенні.

«Проєкти з видобутку, збагачення, переробки та заміщення критичної мінералів становлять суспільний інтерес через їх важливість у створенні безпеки постачання критичної сировини та продуктів її переробки на внутрішні ринки Євросоюзу і країн-партнерів. Українські підприємства долучилися до європейської ініціативи з перспективою отримати низку стимулів для реалізації проєктів. Це доступ до фінансів чи механізмів зменшення ризиків для інвестування, проходження процедури з отримання необхідних дозволів та пов’язаних з цим процесів у режимі онлайн і в стислі терміни тощо», – інформує Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Значна кількість поданих заяв свідчить про готовність приватного сектору сприяти зміцненню постачання стратегічних сировинних матеріалів у Європі. Така активна участь є надзвичайно важливою для підвищення самодостатності континенту в чистих технологіях, обороні й аерокосмічних застосуваннях.

Хоча більшість заяв (121) надійшла з країн ЄС, значна кількість (49) була подана з-поза його меж. Зараз документи проходять перевірку на комплектність і за підтримки зовнішніх незалежних експертів буде проведена їх оцінка. Після цього Комісія Ради з питань критичної мінеральної сировини підготує драфт переліку відібраних стратегічних проєктів для подальшого обговорення з країнами ЄС. До кінця 2024 року перший список стратегічних проєктів буде оприлюднено. 

Європейський закон про критичну мінеральну сировину набрав чинності 23 травня 2024 року і спрямований на забезпечення диверсифікованого, безпечного та сталого постачання критично важливих сировинних матеріалів для промисловості ЄС. Гарантований доступ до них є необхідним для стратегічних секторів, включаючи зелені технології, цифровізацію, оборонну й аерокосмічну галузі. Зазначений закон зміцнює внутрішні потужності та консолідує сталість і циклічність ланцюжків постачання критично важливих сировинних матеріалів у ЄС, продовжуючи при цьому зусилля з їх диверсифікації.

Джерело: https://single-market-economy.ec.europa.eu/news/commission-receives-high-number-applications-responding-call-strategic-projects-under-critical-raw-2024-08-23_en