Rio Tinto і BYD обрані потенційними партнерами для розробки чилійських літієвих активів

Rio Tinto Group і BYD Co. були обрані серед потенційних партнерів для розробки літієвих активів у Чилі в рамках зусиль, спрямованих на освоєння найбільших у світі запасів металу для акумуляторів, незважаючи на падіння цін, повідомляє Bloomberg.

Державна компанія Enami оприлюднила шорт-лист потенційних партнерів для свого проекту Altoandinos на ранній стадії Altoandinos в соляних рівнинах північної пустелі Чилі. Список список, оприлюднений у четвер, також включає китайську CNGR Advanced Material Co. і французьку Eramet SA, а також південнокорейські LG Energy Solution Ltd. і Posco Holdings Inc.

Цей процес є частиною програми президента Чилі Габріеля Боріча відкрити нові райони для видобутку літію з метою подвоєння обсягів виробництва. При цьому держава контролюватиме проекти на двох найбільших соляних рівнинах Чилі, Enami має можливість вести переговори про умови з приватними партнерами. Остаточне рішення щодо партнерів Altoandinos заплановано на кінець березня.

Окремі компанії роблять ставку на те, що ціни на літій відновляться з трирічних мінімумів у міру того, як надлишок буде прокладати собі шлях через ланцюжки поставок акумуляторів після того, як попит на електромобілі сповільнився саме тоді, коли з’явилася нова пропозиція.

Залізорудний гігант Rio Tinto розширює свою діяльність на такі корисні копалини, як літій, що мають важливе значення для енергетичного переходу. Лондонська компанія є одним з учасників паралельного процесу вибору технології прямого видобутку літію літію для Altoandinos. Чилі просуває її використання як більш екологічну альтернативу традиційному методу випаровування.

Для китайського виробника електромобілів BYD цей проєкт допоможе забезпечити майбутнє постачання ключового інгредієнта для акумуляторних батарей. BYD також веде переговори з чилійською владою щодо проекту з перетворення напівпереробленого літію на катодний матеріал.

За прогнозами уряду, Altoandinos, що складається з трьох нерозроблених соляних пластів в регіоні Атакама, до 2032 року видобуватиме 20 тис метричних тонн, а до 2037 року – потроїть цей показник. Керівник Enami Іван Млинарж заявив у червні, що він сподівається, що багатообіцяючі перші результати буріння допоможуть залучити партнерів.