Мексиканські металурги попередили уряд про ризик введення заборони на відкритий видобуток копалин

Гірничодобувний комплекс Peña Colorada, спільне підприємство з рівною участю люксембурзьких сталеливарних компаній ArcelorMittal і Ternium, попередив про ризик втрати близько 5000 прямих і непрямих робочих місць, якщо мексиканський конгрес схвалить законопроект президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора про заборону відкритого видобутку.

“У нашому штаті Коліма, тільки з урахуванням наслідків для Peña Colorada, існує серйозний ризик втрати 1340 прямих і 3500 непрямих робочих місць”, – цитує SteelOrbis повідомлення компанії в соціальних мережах.

Штат Коліма, де розташований Peña Colorada, є другою за величиною економікою в країні з внеском у 0,6% у національний ВВП, що становить 1,96 трлн. доларів США, згідно з Національною системою обліку Мексики.

За даними Peña Colorada, із забороною Коліма втратить близько 125 млн. доларів США. Це торкнеться понад 30 тисяч осіб, які живуть у містах Мінатітлан і Мансанільйо в штаті Коліма, а також Куаутітлан-де-Гарсія-Барраган у Халіско.

Крім того, близько 50 млн. доларів США податків, які компанія спрямовує до мексиканської скарбниці, не буде зібрано.

Попередження Peña Colorada прозвучало за кілька тижнів після того, як Мексиканська гірничодобувна палата (Camimex), що об’єднує основні компанії гірничодобувної та металургійної промисловості країни, попередила про негативний вплив на економіку Мексики, якщо Конгрес заборонить відкритий видобуток, який генерує 60% вартості продукції.

Нещодавно Комісія з конституційних пунктів Палати депутатів схвалила Ініціативу з конституційної реформи президента Республіки Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, що забороняє відкритий видобуток.

З цим першим кроком законопроєкт буде схожий на інші пропозиції президента Республіки, схвалені Палатою депутатів і Сенатом. З його схваленням і набуттям чинності, сказав Camimex, буде втрачено понад мільйон офіційних робочих місць, і це вплине на розвиток понад 690 гірничодобувних громад у сільських районах.

Національна скарбниця також не отримає 1,63 млрд доларів податкових відрахувань, що призведе до скорочення економіки Мексики на 1,0 відсотка національного ВВП.

Peña Colorada, як і Camimex, заявили, що готові вести конструктивний діалог із конгресменами та всіма зацікавленими сторонами для пошуку рішень, які сприятимуть збалансованому екологічному, соціальному та економічному розвитку.