Попит на нафту на 2050 рік відповідатиме сьогоднішньому

Компанія Exxon Mobil заявила у понеділок, 26 серпня, про очікування того, що попит на сиру нафту залишатиметься вище від 100 млн барелів на день (б/д) на 2050 рік, подібно до сьогоднішніх рівнів, що на 25% вище, ніж прогноз головного європейського конкурента BP.

Як пише Reuters, очікування сильнішого попиту найбільшої нафтової компанії США в її останньому глобальному прогнозі нафти лежить в основі планів зростання виробництва Exxon, найбільш амбітних серед західних великих нафтових компаній. Як зазначається, у попередньому прогнозі, опублікованому 2023 року, не було показника попиту на 2050 рік.

Компанія також представила більш похмурий погляд на глобальне скорочення викидів вуглецю, ніж ВР. Удосконалення технологій дозволить скоротити викиди після 2029 року порівняно з серединою цього десятиліття, повідомляє BP .

Exxon планує видобувати 4,3 млн барелів нафти й газу на день цього року, що на 30% більше, ніж найбільший конкурент США Chevron. ВР планує скоротити видобуток приблизно до 2 млн б/д на 2030 рік.

«Попит на нафту і газ має дуже довгу злітну смугу і продовжуватиме зростати протягом наступних кількох років», — сказав Reuters директор відділу економіки, енергетики й стратегічного планування Exxon Кріс Бердсолл.

За оцінками Exxon, електромобілі не вплинуть суттєво на довгостроковий глобальний попит на нафту, оскільки очікується, що населення світу зросте з 8 млрд сьогодні до майже 10 млрд на 2050 рік, що збільшить попит на енергію.

Якби кожен новий автомобіль, проданий у світі 2035 року, був електричним, попит на сиру нафту однак становив би 85 млн б/д, як і 2010 року, йдеться у повідомленні. BP прогнозує, що споживання нафти досягне піку на 2025 рік і знизиться до 75 млн б/д 2050 року.

Прогнози більш ніж утричі перевищують 24 млн барелів сирої нафти, за оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), що дозволить світові досягти нульових викидів на 2050 рік.

За прогнозами Exxon, 67% світового енергетичного балансу 2050 року буде забезпечуватися нафтою, природним газом і вугіллям, порівняно з 68% торік.

Компанія заявила, що у зв’язку з переходом світу на нетрадиційні ресурси знадобиться більше інвестицій у нафту, ніж зараз очікується. Свердловини в цих геологічних утвореннях, таких як сланці США, мають менший термін експлуатації й демонструють більш виражений природний спад, йдеться у повідомленні.

Exxon прогнозує, що без нових інвестицій виробництво падатиме приблизно на 15% на рік, що є різкішим падінням порівняно з оцінками МЕА 2018 року, які становили приблизно 8% на рік.

Такий темп падіння може спричинити зростання цін на нафту в п’ять разів, а глобальні пропозиції впадуть до 30 млн б/д вже 2030 року, за даними компанії Birdsall.

«Глобальні запаси нафти й природного газу практично зникнуть без продовження інвестицій, — сказав аналітик Birdsall. — Найбільшою причиною змін є перехід до більш короткочасних нетрадиційних активів».