Казахстан виконає квоти ОПЕК+ з видобутку завдяки ремонту на Тенгизі й Кашагані

Казахстанська нафтова компанія «КазМунайГаз» (КМГ) стабільно виконує свої зобов'язання з видобутку нафти в рамках угоди ОПЕК+ і дотримується встановлених Міненерго квот, повідомили в КМГ.

«Щодо основних активів, таких як Tengizchevroil LLP і North Caspian Operating Company N.V. (NCOC), де «КазМунайГаз» співпрацює з іноземними партнерами, зараз на виробничих лініях Тенгізу проводяться технічне обслуговування й ремонт, а в жовтні заплановано технічне обслуговування на проєкті «Кашаган». Ці заходи призведуть до значного скорочення видобутку, який залишається в межах затверджених квот видобутку нафти», – повідомили в «КазМунайГазі».

Начальник департаменту видобутку КМГ Жигер Жокебаєв раніше заявив, що компанія не отримувала вказівок щодо скорочення видобутку нафти для компенсації перевидобутку в рамках ОПЕК+. Він додав, що у серпні на Тенгізі розпочався ремонт на двох виробничих лініях, а на Кашагані у жовтні заплановано ремонт із заміною газосепаратора.

«У рамках цих заходів очікується порівняльне скорочення видобутку», — зазначив Жокебаєв.

Перевидобуток Казахстану в рамках ОПЕК+ із січня по липень становив 699 тис. б/д, а в серпні країна повинна компенсувати 49 тис. б/д. У липні 2024 року Казахстан перевищив свою квоту ОПЕК+ на 120 тис. б/д проти квоти в 1,45 млн б/д.

У відповідь на перевиробництво Казахстан оновив план компенсації видобутку нафти в рамках угоди ОПЕК+.

«КазМунайГаз» — національний оператор Казахстану з розвідки, видобутку, перероблення й транспортування вуглеводневої сировини, що представляє інтереси держави в нафтогазовій галузі.