Chevron готується до припинення видобутку в Північному морі

Chevron заявила, що збирається розпочати продаж своїх нафтогазових активів у Великобританії, що залишилися, у Північному морі, що ознаменує вихід американського енергетичного гіганта зі старіючого басейну після більш ніж 55 років. Заплановане відчуження, підтверджене Reuters 16 травня, відбувається в той час, коли Chevron готується до придбання конкурента Hess вартістю $53 млрд, яке, за попередніми словами, включатиме від $10 до $15 млрд від продажу активів по всьому світу. Вихід стане останнім кроком у стабільному відступі провідних нафтогазових компаній із занепадаючого британського басейну, які почали глибоководний видобуток у 1970-х роках, оскільки вони зосереджуються на нових активах по всьому світу.

Активи Chevron включають 19,4% акцій компанії, що управляється BP, родовище Клер на заході Шетландських островів, найбільше в британському Північному морі з видобутком 120 тис. барелів на день (б/д). BP заявила, що розглядає третю фазу розробки родовища, відомого як Clair South, яке є одним із найбільших невикористаних родовищ у Північному морі. Видобуток нафти й газу у Великій Британії впав з піку приблизно в 4,5 млн барелів нафтового еквіваленту на день (б.н.е.д.) наприкінці 1990-х років до приблизно 1,2 млн б.н.е.д. 2023 року. Chevron також прагне продати свої маргінальні інтереси в нафтовому терміналі Sullom Voe, а також трубопровідних системах Ninian трубопроводу SIRGE, які обидві пов’язані з Sullom Voe, йдеться в заяві. Продаж може зібрати до $1 млрд без урахування податкових пільг, повідомило одне джерело в галузі. Очікується, що процес буде офіційно запущено в червні, повідомили Reuters джерела в галузі.

Вихід відбувся після перегляду глобального портфеля Chevron, оскільки генеральний директор Майк Вірт прагне зосередитися на найприбутковіших активах фірми, повідомили в Chevron. 2019 року Chevron продала багато своїх активів у Північному морі Ithaca Energy. Інші великі нафтові компанії, включаючи Exxon Mobil і Shell, продали активи в басейні з 2010-х років. Chevron заявила, що продасть активи на суму від $15 до $20 млрд у рамках запланованого придбання компанії Hess, каменем спотикання для якої став судовий конфлікт із конкурентом Exxon щодо активів у Гайані. У Chevron заявили, що процес продажу в Північному морі не пов’язаний із 35% податком на надприбуток, який британський уряд наклав на виробників Північного моря після різкого зростання цін на енергоносії 2022 року. «У рамках зосередженості Chevron на підтримці капітальної дисципліни як у традиційних, так і в нових видах енергії, ми регулярно переглядаємо наш глобальний портфель, щоб оцінити, чи є активи стратегічними й конкурентоспроможними для майбутнього капіталу», — йдеться в повідомленні.

Очікується, що процес триватиме місяці, додали в Chevron.