Зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах відбулася зустріч робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод. Зокрема, проведено плановий огляд водогосподарських споруд на українській та угорській територіях в басейні Тиси, взаємне інформування щодо заходів із захисту від шкідливої дії вод та обводнення транскордонних водогосподарських систем, стан експлуатації АІВС «Тиса». 

Під час огляду експерти на українській та угорській територіях оглянули водогосподарські системи, центри протипаводкового захисту тощо.  У 2024 році запланований спільний русловий огляд прикордонних ділянок р. Тиса, оскільки останні паводки завдали значних пошкоджень берегоукріплювальних споруд, по яких необхідно виконати оцінку та визначити необхідні завдання з першочергових робіт щодо уникнення негативних руслових процесів. Враховуючи наслідки зміни клімату, угорські експерти представили досвід заходів із затримки паводкових вод та запуску води з р. Тиса у мережу каналів водогосподарських систем. 

У рамках протокольної зустрічі Сторони обговорили питання експлуатації АІВС «Тиса», вдосконалення гідрологічно-прогностичної системи DIWA та заходи до можливих заявок в рамках майбутніх конкурсів Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2021-2027 рр. За підсумками зустрічі підписаний відповідний протокол.