Вода у 54,9 % колодязів та каптажів не відповідає нормам – дослідження Харківського обласного ЦКПХ

За 9 місяців 2024 року у Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 1439 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел), з яких 54,9 % не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», повідомляє Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативів за показниками загальної жорсткості, каламутності, кольоровості, окиснюваності, вмісту нітратів, аміаку, хлоридів, сульфатів, сухого залишку, марганцю та заліза.

За мікробіологічними показниками досліджено 717 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 43,1 % проб не відповідали нормативам.

Так, у м. Харків досліджено 29 проб води з 12-ти каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки-1», «Петренки-2», «Петренки-3», «Олексіївська балка», вул. Мінераловодська, 1, вул. Владислава Зубенка, 25, вул. Бучми  (2 каптажі).

Відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки реєструвались у воді 5 джерел: «Петренки-1», «Петренки-2»,  «Петренки-3», парк «Юність», «Олексіївська балка».

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з  каптажу джерела у парку «Юність» (за вмістом нітратів).

Харківський обласний ЦКПХ також звертає увагу, що необроблена природна вода з колодязів та каптажів джерел всупереч своїм смаковим якостям є більш небезпечною для здоров’я, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені від поверхневих забруднень біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел.

Докладніше – за посиланням.