Суд визнав неправомірними дії Держгеокадастру Закарпатської області

До Господарського суду Закарпатської області поступила позовна заява прокурора в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів до Держгеокадастру Закарпатської області та до ТОВ «Атлас Воловець Енерджи», про:

– визнання неправомірними дії Держгеокадастру із прийняття наказів щодо надання дозволу, затвердження проектів землеустрою відведення земельних ділянок в оренду ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» зі зміною цільового призначення.

– визнання недійсними та скасування наказів Управління.

– визнання недійсними та скасування договорів оренди земельних ділянок укладених між Управлінням та ТОВ «Атлас Воловець Енерджи».

Дані позовні вимоги мотивовано тим, що прокуратурою виявлено факт порушення вимог законодавства Держгеокадастром при зміні цільового призначення земельних ділянок та наданні їх в оренду ТОВ «Атлас Воловець Енерджи». Так, за доводами прокурора, Управлінням надано в оренду товариству на території Воловецького та Свалявського районів Закарпатської області кілька десятків земельних ділянок. Одночасно наказами затверджено проекти землеустрою, якими змінено цільове призначення земель сільськогосподарського призначення. На переконання прокурора зазначені накази суперечать вимогам законодавства. 3 цих же підстав вважає недійсними також договори, щодо цих земельних ділянок.

Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області заперечило задоволення позову, вказавши, що розпорядженнями голови Воловецької та Свалявської РДА затверджено детальні плани території, рішення про їх затвердження не скасовано і не визнано недійсним в судовому порядку. При цьому, зауважує, що при проведенні геодезичних вишукувань та обстеження земельних ділянок, не виявлено земель природоохоронного призначення.

ТОВ «Атлас Воловець Енерджи», також заперечив, проти задоволення позову. Зауважує, що ч. 1 ст. 11 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» визначає рішення про провадження планованої діяльності, як документ дозвільного характеру. В свою чергу, за доводами відповідача дозвіл на розробку проектів землеустрою ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» отримало до введення в дію Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», що виключає його поширення на ці правовідносини.

Розглянувши справу, апеляційний суд постановив:

1. Апеляційну скаргу Закарпатської обласної прокуратури задоволити.

2. Рішення Господарського суду Закарпатської області від 11 березня 2024 року у справі №907/801/20 скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задоволити.

3. Визнати неправомірними дії Держгеокадастру із прийняття наказів щодо ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» зі зміною цільового призначення та надання в оренду земельних ділянок. 5. Стягнути з Держгеокадастру та ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» 614 тис 880 грн судового збору за розгляд справи в суді першої та апеляційної інстанцій.