Гідрологічний режим водних об’єктів України, огляд від 15.10.2024 р.

Протягом минулої доби сформувались піки невисокого дощового паводку на Тисі біля м.Чоп (Закарпатська обл.) та на Дністрі біля с.Нижнів (Івано-Франківська обл.) із загальною амплітудою підйому до 0,35 м, у межах русел річок. Станом на ранок 15 жовтня триває формування максимального рівня води на р.Дністер біля с.Заліщики (Тернопільська обл.) із добовим ростом рівня води на 12 см. На решті річок Карпат рівні води продовжували знижуватися на 1-16 см за добу, на окремих ділянках річок до 28 см.

На більшості річок рівнинної території країни тривали підвищення рівнів води до 5 см за добу, на багатьох ділянках з утриманням їх без змін.

У суббасейні Десни продовжувався ріст рівнів води з добовою інтенсивністю 1-9 см; на пригирловій ділянці Десни біля поста Літки (Київська область) рівень води утримується на найнижчій відмітці за весь період спостережень.

Попри поступове збільшення водності на річках країни, на окремих ділянках річок вони утримуються близькими до найнижчих меженних за багаторіччя, а на притоці Прип’яті р.Турія, у верхів’ї р.Ворскла (суббасейн Середнього Дніпра), притоці Орелі р. Берестова (суббасейн Нижнього Дніпра) та притоці Сіверського Дінця р. Казений Торець – спостерігаються нижчими за них.

На р. Інгулець, внаслідок роботи каналу Дніпро-Інгулець та зміни режиму роботи водосховищ, у створі поста Олександро-Степанівка перевищення відмітки виходу води на заплаву становить 1,18 м.

На рівнинних річках країни спостерігається заростання русел водною рослинністю різної інтенсивності. На окремих ділянках приток Прип’яті (Волинська обл.), річках Середнього, Нижнього Дніпра (Житомирська, Київська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська обл.) та приток Сіверського Дінця (Донецька обл.) утримуються ділянки стоячої води; у верхів’ї р. Оріль (суббасейн Нижнього Дніпра, Харківська обл.) відмічається пересихання русла.

Рівень води р. Дніпро у Києві біля моста “Метро” за минулу добу змінювався від 460 см до 439 см, а на 8 год 15 жовтня становив 447 см над “0” поста (91,47 м БС). Температура води на 8 год 15 жовтня становила 14 град. С.

Об’єм води у каскаді Дніпровських водосховищ (без Каховського вдсх.) станом на 14 жовтня дорівнював 21,575 куб.км (вільна ємність – 4,083 куб.км).

Огляд гідрологічного режиму водних об’єктів України сформовано на базі даних автоматичних гідрологічних постів Українського гідрометеорлогічного центру ДСНС України.