Огляд гідрологічного режиму водних об’єктів України 09.10.2024 р.

Протягом минулої доби сформувались максимальні рівні дощового паводку без негативних наслідків на ділянці Дністра Нижнів-Заліщики висотою 0,6-0,9 м, на Тисі та Латориці біля Чопа (Закарпатська обл.) – 0,8 м та 2 м відповідно. На решті річок Карпатського регіону спостерігались зниження рівнів води до 37 см за добу.

Тривали підвищення рівнів води без загрози негативних наслідків на річках суббасейну Західного Бугу, середніх та нижніх ділянках приток Прип’яті (рр. Стир, Горинь) та Верхньому Дніпрі, річках суббасейну Десни, окремих ділянках річок Середнього Дніпра (в межах країни) на 1-9 см за добу. На решті рівнинних річок спостерігався малозмінний режим осінньої межені з переважанням спаду рівнів води на 1-7 см за добу та утриманням їх без змін на більшості ділянок.

Продовжувався ріст рівнів води на українській ділянці Дунаю з добовою інтенсивністю 4-5 см, внаслідок добігання паводкових вод з зарубіжної частини басейну річки.

На окремих ділянках річок країни рівні води утримуються близькими до найнижчих меженних за багаторіччя, а на притоці Прип’яті р. Турія, у верхів’ї р. Ворскла (суббасейн Середнього Дніпра), притоці Орелі р. Берестова (суббасейн Нижнього Дніпра) та притоці Сіверського Дінця р. Казений Торець – спостерігаються нижчими за них. На пригирловій ділянці Десни біля поста Літки (Київська область) рівень води утримується на найнижчих відмітках за весь період спостережень, за минулу добу рівень води підвищився на 2 см.

На р. Інгулець, внаслідок роботи каналу Дніпро-Інгулець та зміни режиму роботи водосховищ, у створі поста Олександро-Степанівка перевищення відмітки виходу води на заплаву становить 1,15 м.

На рівнинних річках країни спостерігається заростання русел водною рослинністю різної інтенсивності. На окремих ділянках приток Прип’яті (Волинська обл.), річках Середнього, Нижнього Дніпра (Житомирська, Київська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська обл.) та приток Сіверського Дінця (Донецька обл.) утримуються ділянки стоячої води; на р. Стугна (суббасейн Середнього Дніпра, Київська обл.) та у верхів’ї р. Оріль (суббасейн Нижнього Дніпра, Харківська обл.) відмічається пересихання русла.

Рівень води р. Дніпро у Києві біля моста “Метро” за минулу добу змінювався від 467 см до 437 см, а на 8 год 9 жовтня становив 455 см над “0” поста (91,55 м БС). Температура води на 8 год 9 жовтня становила 16 град. С.

Об’єм води у каскаді Дніпровських водосховищ (без Каховського вдсх.) станом на 8 жовтня дорівнював 21,555 куб.км (вільна ємність – 4,103 куб.км).