Дослідники розробили метод вилучення літію з морської води

Нова технологія ефективного вилучення літію з морської води суттєво задовольнить зростаючий попит на відновлювану електроенергію, повідомляється у публікації Interesting Engineering.

Пристрій для видобутку та зберігання літію за допомогою сонячної транспірації (випаровування) – STLES – використовує сонячне світло для вилучення та зберігання літію з солоної води. Технологія передбачає використання залізофосфатних електродів, які мають здатність поглинати іони літію з солоної води, щоб пізніше вивільнити літій у прісну воду. За словами фахівців, процес екстракції є набагато екологічнішою альтернативою традиційному видобутку літію, що часто потребує шкідливих хімічних процесів.

Вчені та дослідники давно розглядали ідею вилучення літію з морської води, оскільки вона містить 230 мільярдів тонн літію, проте цей процес доволі коштовний – у 10 разів дорожче за інші методи. Хоча зазначена технологія демонструє потенціал у лабораторних і пілотних масштабах, її економічна життєздатність і вплив на навколишнє середовище в комерційному застосуванні потребують подальшої оцінки. Команда розробників стверджує, що головним завданням є оптимізація ефективності видобутку та мінімізація використання води й шкідливого впливу на землю.