29 вересня – Всесвітній день річок

Щорічно в останню неділю вересня відзначають Всесвітній день річок, головна мета якого привернути увагу суспільства до проблем водних артерій планети. Вперше соціальні активності до цього свята відбулись у 2005 році, коли Генеральна Асамблея ООН оголосила про початок комплексу заходів під назвою «Вода для життя». Ініціатором свята виступив відомий канадський природозахисник, весляр Марк Анджело. Головна мета екологічного свята − підвищити рівень обізнаності населення про водні артерії та особливості їх збереження.

У цей день люди не тільки влаштовують прибирання прибережних територій, а також традиційно організовують різноманітні заходи для привернення уваги до водних артерій світу.

Наприклад, науковці Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відкрили виставку “Тече річка життєдайна”. У цій експозиції річки Полтавщини репрезентовані як джерела водопостачання, водні шляхи для судноплавства, об’єкти для рекреації та природне середовище існування, поширення, збереження фонового та рідкісного біорізноманіття тощо. На виставці представлені поштові листівки поч. ХХ ст., фотокопії із зображенням водотоків, водяних млинів, мостів, що існували на Полтавщині в ХІХ-ХХ ст., археологічні знахідки, пов’язані з рибальством та інше.

Окремий розділ займають представники флори та фауни Полтавського краю, життєдіяльність яких пов’язана з річками.