2004-08-24

Жива вода

У Криму понад сто джерел унікальних лікувальних вод, які за мінералізацією, насиченістю газом і вмістом мікроелементів не поступаються кращим кавказьким, і ще до революції отримували золоті медалі на найпрестижніших міжнародних виставках Європи. Багато шанувальників у відомих рівно сто років мінеральної "Феодосійська", столової "Айвазовська" і цілющих вод з підвищеним вмістом іонів срібла і бактерицидним ефектом Алуштинської харчосмакової фабрики: "Алуштинська" - з джерела Хачі гори Чатир-Даг і "Монастирська" - з гірського джерела "Савлух-Су" ( у перекладі з татарської "Здорова вода").

Виходить ця жива вода на поверхню з глибин кримських гір. А саме з каплиці прадавнього монастиря святих Косьми і Даміана. Їх вислали в гори Тавріки ще в ІІІ cтолітті нашої ери під час жорстоких гонінь на молоду християнську віру. Поселилися монахи біля джерела, водою якого невдовзі зцілилися від недуг і якою почали лікувати місцевих жителів. Слава про Косьму і Даміана та освячену ними воду вийшла далеко за межі Таврики.

А в наступні віки, керуючись заповітам святителів, монахи монастиря, що тут виник, і в наші дні дарують людям віру, здоров`я і довголіття. В кінці минулого століття науковці довели незвичну оздоровлювальну силу святої води і відродили до життя славне джерело. Вода "Савлух-Су" знову служить людям. Бювет води джерела "Савлух-Су" відкрили і в сусідньому санаторії "Скеля".

Кожен ковток її цілющий, твердять фахівці, вона позбавляє від багатьох хвороб, продовжує молодість і життя. За висновком лабораторії підземних мінеральних і лікувальних вод Інституту геології НАНУ, води, як у джерелі "Савлух-Су", такі рідкісні, що навіть не занесені до класифікації мінеральних вод.

Потужну силу в широкому бальнеологічному спектрі надають їй іони срібла в бальнеологічно активній концентрації. Хоч як дивно, але й після багатомісячного зберігання в закритому вигляді ця вода не лише не втрачає своєї активності, за деякими показниками її лікувальні властивості навіть поліпшуються. Учені нині вивчають цей феномен рідкісної води, яку на Водохреще саме звідси беруть церкви для православних усього півострова.