2006-02-07

Землю трясе

Учора в Грузії сейсмологи зафіксували два відчутні для людини поштовхи земної кори, які, на щастя, обійшлися без жертв.

Ще один невеликий локальний землетрус, за даними МНС, стався вчора на Закарпатті. Повідомлень про руйнування та жертви не було й у цьому випадку.

Епіцентр землетрусу в Грузії знаходився за 150 км на північний захід від столиці держави Тбілісі. У місті зафіксували поштовхи до 3,5 бала за шкалою Ріхтера. Землетрус було добре відчутно у Вірменії та на всій території Грузії. Перший поштовх потужністю 5,2 бала в епіцентрі стався близько 06.10 за київським часом, другий, дещо слабший, із потужністю 4,5 бала – об 11.43. Другий поштовх сейсмологи навіть передбачили та попередили про чергові, трохи слабші. Глибина вогнища землетрусу була доволі невеликою – до 25 км. Регіон, у якому знаходився епіцентр учорашнього землетрусу, загалом не належить до зони підвищеної небезпеки, що розташована ближче до кордону з Туреччиною, однак характерний частими поштовхами на порівняно невеликій глибині – до 35 км. Землетрус із потужністю в епіцентрі на території Грузії, більшою за 7 балів, за останнє століття стався в цій зоні лише раз.

Якщо Грузію трясе доволі часто й так, що поштовхи може легко відчути людина, то Україну, на щастя, рідко. Втім не слід забувати, що потужні землетруси в зоні Вранча в Румунії здатні відгукнутися сильними поштовхами навіть у Києві, що зафіксовано в літописах, наприклад землетрус у травні1230 р.

Учора ж уранці, за даними головного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, стався землетрус із епіцентром за 12 км від Мукачевого. Перший поштовх потужністю 1,8 бала за шкалою Ріхтера зафіксували о 05.31, натомість другий, із потужністю вже 2 бали – о 05.44. Жодних руйнувань, травм чи людських жертв унаслідок таких коливань не зафіксували. У цьому ж районі, на лінії Мукачеве-Ужгород, фіксували поштовхи такої потужності торік у березні та липні.

Значно частіше фіксують землетруси на Закарпатті в районі Рахова та вздовж ліній Сигет-Свалява, Тячів-Сигет, що в долині Тиси на румунсько-українському кордоні. В останньому випадку вогнища землетрусів можуть бути розташовані глибше – часом на глибині до 100 км, натомість у районі Мукачевого їх фіксують здебільшого на невеликій глибині – до 10 км.