2005-03-30

Землетрус-убивця повертається на місце злочину

Трагедія вдруге навідалася до Індонезії

Потужний землетрус силою 8,7 бала за шкалою Ріхтера, який стався позавчора
о 23.07 за місцевим часом в Індонезії, викликав велетенську паніку в країнах басейну Індійського океану і, можливо, забрав тисячі життів на островах північного заходу Індонезії, повідомляє "Франс Пресс". Епіцентр нового землетрусу був лише за 320 кілометрів на південь від епіцентру попереднього руйнівного землетрусу силою дев'ять балів, який стався 26 грудня минулого року, а викликане ним цунамі забрало життя 273 тисяч людей у 12 країнах регіону. Станом на вчорашній день було офіційно підтверджено загибель щонайменше 300 осіб, але віце-президент Індонезії Юсуф Калла заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що, за його інформацією, лише на розташованому південніше Суматри острові Ніас, де живуть 700 тис. індонезійців, землетрус забрав життя від однієї до двох тисяч людей. Рятувальні загони лише вчора почали розбирати руїни, шукати вцілілих людей та тіла загиблих, оскільки регіон катастрофи був знеструмлений, і вночі проводити рятувальні операції не було можливості. 80 відсотків забудови головного міста острова Гунунг Сітолі, яке складається головним чином із багатоповерхівок, лежить у руїнах.

Сильні поштовхи від землетрусу, епіцентр якого розміщувався під океанським дном за 200 кілометрів від західного узбережжя Суматри, відчувалися по всій Індонезії, в Індії, Малайзії, Шрі-Ланці та Таїланді. Навчені попередньою бідою, люди в цих країнах вискакували з ліжок, пішки та на всіх можливих транспортних засобах втікали в гори чи на природні підвищення, оскільки при землетрусах такої сили по радіо та телебаченню автоматично подається попередження про надходження цунамі. На щастя, цього разу великих хвиль цунамі не виникло - в окремих місцях узбережжя атакували хвилі висотою три метри.

Більшість людей в Індонезії та сусідніх країнах провели ніч під відкритим небом. І недарма, бо вчора вранці сталися повторні поштовхи силою 5,7 бала. Закордонні туристи, передусім на горезвісному таїландському курортному острові Пхукет, окупували аеропорти й намагаються якнайшвидше залишити регіон. Ймовірно, що і цього разу не уникнути жертв серед іноземців, бо острів Ніас є популярним у світі курортом серед серфiнгiстів. Президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно відмінив запланований на вчора візит до Австралії і відбув на острів Ніас.