2011-02-03

Янукович вніс на розгляд до ВР законопроект Про центральні органи виконавчої влади

Проект Закону відповідно до Конституції України має визначити основні завдання, принципи та організацію діяльності центральних органів виконавчої влади, їх види, структуру, компетенцію, місце у системі органів виконавчої влади, соціальне та інше забезпечення працівників центральних органів виконавчої влади, йдеться у пояснювальній записці. Прийняття даного Закону закріпить на законодавчому рівні статус, організацію та порядок діяльності, компетенцію та місце міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в системі органів виконавчої влади.

Законопроект “Про центральні органи виконавчої влади” складається з 5 розділів і містить 27 статей.

Розділ І “Загальні положення” визначає систему, основні завдання, принципи діяльності, правові засади діяльності, порядок утворення, реорганізації та ліквідації, статус та атрибути центральних органів виконавчої влади.
Розділ ІІ “Міністерства” визначає особливості статусу міністерства, повноважень міністра як керівника міністерства, заступників міністра,  визначає внутрішню структуру центрального апарату міністерства, урегульовує питання діяльності територіальних органів міністерства, патронатної служби міністра.
Розділ ІІІ “Інші центральні органи виконавчої влади” визначає статус центральних органів виконавчої влади.
Розділ ІV “Забезпечення діяльності та відповідальність посадових осіб міністерств та інших центральних органів виконавчої влади” регулює умови оплати праці та інші питання матеріального забезпечення працівників центральних органів виконавчої влади, а також відповідальність посадових осіб міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.
Заключний розділ V “Прикінцеві положення” визначає, зокрема, порядок набрання чинності Законом “Про центральні органи виконавчої влади”.

Нагадаємо, що 9 грудня 2010 року Віктор Янукович підписав Указ (№ 1085/2010) Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади, згідно з яким Мінприроди реорганізується в Міністерство екології та природних ресурсів України, Державну екологічну інспекцію України та Державну службу геології та надр України. Наразі Державну службу геології та надр України очолив Едуард Ставицький, його першим заступником призначено Любомира Гончарука.

Продуктивний горизонт