2007-02-08

Як приборкати підземного вбивцю? <br><i>На донецьких вугільних підприємствах нарешті активізували боротьбу із метаном</i>

Одвічний супутник вуглевидобутку — газ метан — на жаль, не раз і не два демонстрував свій підступний характер, стаючи причиною численних нещасних випадків серед гірників. Тож намагання позбутися небезпечного сусідства, бодай для безпеки шахтарів, є цілком зрозумілими. На деяких вугільних підприємствах пішли далі і навчилися приборкувати метан настільки, що він із недруга поступово перетворився на помічника. Прикладом такого підходу є досвід донецької шахти імені Засядька, де реалізовується проект дегазації вугільних пластів. До подібної практики також вдаються і на одній iз шахт Луганщини. А нещодавно було затверджено проект нової дегазаційної системи для  «Комсомольця Донбасу» в Шахтарську. У планах — ще один такий проект на одній із шахт «Павлоградвугілля».

Реалізація проекту розрахована на два роки і відбуватиметься поетапно. На першому —  на вугільному підприємстві буде змонтовано і встановлено систему вилучення метану з вугільних пластів. Потім уже візьмуться за утилізацію газу для генерації теплової та електричної енергії. Також тут не виключають можливої участі в продажу Одиниць скорочених викидів (ОСВ) парникових газів у рамках Кіотського протоколу.

Попри те, що встановлення відповідного обладнання заплановано наприкінці 2008 року, факельне спалювання метану та його утилізація почнеться вже в нинішньому році. На ці потреби тільки протягом 2007 року компанія має намір інвестувати близько 20 мільйонів гривень.

Передбачено, що на першому етапі приборкання газу нова система не тільки викачуватиме метан, а й перероблятиме його з допомогою обладнання теплових електростанцій контейнерного типу. Метан можна буде використовувати, приміром, для роботи шахтної котельної. А в перспективі отриманої енергії буде навіть достатньо для того, аби її реалізовувати котромусь із споживачів.