2021-02-23

ВРУ підтримала розширення повноважень заступників міністрів

23 лютого Верховна Рада України підтримала законопроект №4531, з пропозиціями президента щодо розширення повноважень осіб, які є виконуючими обов’язків міністра. Про це повідомляє ExPro.

«За» проголосувало 267 депутатів, «проти» - 38, «утримались» - 19.

Підтримали цей законопроект депутати фракції «Слуга народу», партії «За майбутнє», депутатської групи «Довіра» та позафракційні депутати. 

Це рішення стосується і т. в. о Міністра енергетики Юрія Вітренка.

Згідно прийнятого рішення, в. о. міністра, яким може бути призначений перший заступник міністра, залишає за собою ряд повноважень, наприклад:

- вносити Прем'єр-міністрові пропозиції щодо призначення на першого заступника міністра та інших заступників;

- вносити Кабміну подання про утворення, ліквідацію, реорганізацію територіальних органів міністерства;

- затверджувати структуру апарату міністерства і його територіальних органів; - утворювати, ліквідовувати, реорганізовувати за погодженням з Кабміном територіальні органи міністерства, що не мають статусу юридичної особи;

- утворювати, ліквідовувати, реорганізовувати підприємства, що належать до сфери управління міністерства, затверджувати їхні положення (статути), здійснювати управління ними;

- призначати та звільняти з посади керівників підприємств, що належать до сфери управління міністерства, приймати рішення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Також прийняте депутатами рішення дозволяє Кабміну призначити т. в. о. міністра кандидатуру, яку до того відхилив парламент.