2004-08-23

Впіймайте "кандьорщика"

"Нафтогаз" стверджує: екологічну ситуацію в селах псують не вони

Постійні читачі "УМ" пам'ятають публікацію нашої газети про непрості екологічні умови, в яких живуть мешканці села Довжик Липоводолинського району Сумської області, що сусідує з полтавським Куличихінським нафтогазовим родовищем. Того самого, навколо якого в колодязях замість води люди черпають газоконденсат - "кандьор". У результаті публікації на запит обраного від Липової Долини нардепа Івана Рішняка, НАК "Нафтогаз України" відреагував на статтю черговою перевіркою. Як повідомив голова правління НАКу Юрій Бойко, група фахівців цієї компанії та її дочірнього підприємства "Укргазвидобування" виїхала на місце, де "детально проаналізували відповідність проектних рішень та технічного стану об'єктів нафтогазовидобутку вимогам природоохоронного законодавства". Окрім того, порушену нами проблему обговорювали із заступником голови Липоводолинської райдержадміністрації Вовком, начальником райекоінспекції Рогізом, головою селищної ради Гайдабурою та начальником екоінспекції Гадяцького району Полтавської області Дудиком і дійшли висновку, що: "У згаданій публікації суттєво перебільшується вплив діяльності нафтогазовидобувних підприємств на екологічну обстановку". Тобто, якщо у вас, люди добрі, чомусь яловіють корови, безпричинно болять голови, хворіють родичі, а в колодязях "бензин" - нафтовики з газовиками в цьому не винні. І з цим погоджуються ваші ж рідні, державою призначені охороняти природу, екологи.

"Водночас, - продовжую цитувати листа Юрія Бойка, - не можна не погодитися з наведеною в публікації оцінкою криміногенної ситуації, пов'язаної з крадіжками конденсату зі свердловин та продуктопроводів, у результаті яких можуть виникати (м'яко кажучи, бо насправді виникають надто часто. - Авт.) пожежі, забруднення грунту та підземних вод. Незважаючи на заходи, що вживаються нафтогазовидобувними підприємствами, повною мірою виправити стан справ можливо лише за активного сприяння органів місцевої влади, населення та належної роботи правоохоронних органів". Так що проблема, в тому числі й екологічна, є. І під час перевірок, судячи із відсутності у листі конкретики, шляхів її вирішення, якщо й шукали, то не знайшли. Щоправда, газовидобувну свердловину, споруджену за якихось сотню метрів від крайньої довжиківської хати, таки відсунули...

Отож ще раз хочеться звернутися до мешканців Довжика і їхніх полтавських та сумських сусідів: об'єднуйтеся, змушуйте ворушитися місцеву владу і нафтовиків, шукайте разом із ними управу на крадіїв "кандьору" (яких ви так добре знаєте в обличчя) і вимагайте законних компенсацій. Інакше, скільки б перевірок не приїжджало, вони знайдуть спосіб уникнути відповідей на ваші, життєво важливі запитання.