2004-08-25

Воскресає "Воскресенська", Антрацит під інвестиції

Щоб збільшити можливості залучення в регіон інвестицій та запровадження сучасних технологій, статус територій пріоритетного розвитку на сьогодні отримали 22 міста та 5 районів Донеччини. Аж ніяк не випадково у цей перелік потрапило місто Сніжне, де реалізовується інвестиційний проект "Відпрацювання запасів вугільної шахти "Воскресенська".Тобто на тлі сумнозвісного закриття шахт, що не обминуло й Сніжне, нарешті доклали кошти й зусилля і для відновлення вуглевидобутку та створення нових робочих місць для гірників.

На території шахти, що нині більше нагадує будівельний майданчик, відразу впадає в очі відсутність навіть натяку на споруду традиційного копра. І неспроста, бо видобуток палива відбуватиметься тут наземно-підземним способом: вугільний пласт "фомінський" розташований на глибині всього від 14 до 80 метрів.

"Активне використання порівняно неглибоких запасів палива в історії вітчизняного вуглевидобутку вже колись давало позитивний ефект, - згадує директор шахти "Воскресенська" Віталій Мірошниченко. Починаючи з 1936 року в Донбасі вели вуглевидобуток невеликі шахти - так звані "комсомольські". І хоча за невеликий відрізок часу такі підприємства допомогли збільшити видобуток, від них перегодя відмовились на користь спорудження шахт-гігантів. А на місці "комсомольських" під землею нерідко залишалась солідна кількість якісного вугілля, до якого за тих умов нікому не було діла".

Про пристойні паливні запаси "Воскресенської" знали давно. Повернутися до економної технології життя змусило ще в 90-х роках. А вже у 2000 році АТЗТ "Вугілляінвест" почало тут втілювати в життя ідею видобутку вугілля. Порівняно невелика глибина залягання вугільних пластів та солідні запаси (понад мільйон тонн) гарантували вуглевидобуток зі значно меншими затратами, ніж на шахтах зі звичною технологією. Підраховано, що собівартість високоякісного антрациту, який користується серед споживачів підвищеним попитом, складатиме всього 70 гривень за тонну. Отож економічний ефект від введення в дію "Воскресенської" таки очевидний.

Підготовчі роботи тут намічено завершити за кілька місяців, і вже у лютому почнеться видобуток палива. При відносно невеликій кількості працівників - 240 гірників - шахта буде спроможна піднімати на поверхню (до якої рукою подати) 330 тонн вугілля щодоби - понад 100 тисяч тонн на рік. Зараз проект розрахований на десять років, та, мабуть, гірничі роботи тут продовжуватимуться й надалі, оскільки під "фомінським" на незначній глибині розташований ще один пласт якісного вугілля.

Сніжнянська шахта "Воскресенська", де реалізовується згаданий інвестиційний проект, погодьтеся, має досить символічну назву. Однак поміж фахівців усе частіше можна почути й неофіційну назву підприємства - "комсомольська". Причому йдеться не про аналогії з невеличкими шахтами, у яких рубали вугілля перед війною та у повоєнні роки. Натякається, схоже, на "комсомольський" вік 29-річного заступника голови Донецької обласної держадміністрації Едуарда Прутника, який якраз і займається проблемами ефективної діяльності ТПР Донеччини, і сніжнянської в тому числі.