2004-08-24

Вогник глибоко в степу

"Укргазвидобування" відкрила новий, продуктивний поклад газу

Україна продовжує розкривати свій потенціал у видобутку газу. Так, дочірня компанія "Укргазвидобування", що входить до складу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", відкрила новий високопродуктивний поклад газу на Більському нафтогазоконденсатному родовищі у Полтавській області. Нова свердловина глибиною 3900 метрів має неабияку потужність: потенційно з неї можна видобувати 702 тисячі кубометрів "блакитного палива" на добу. Таким чином випробування, що проводилось 27 серпня, підтвердило продуктивність верхньовізейських та турнейських покладів родовища в його склепінній частині. Характерно, що газовики спрацювали дуже швидко: буріння свердловини N180 розпочалося наприкінці минулого року і тривало місяців, а в промислову експлуатацію її планується ввести вже у вересні.

Дослідження склепінної частини проводилося у 2001-2002 роках. За підсумками аналізу геологічної будови родовища, проведеної "УкрНДІгазом", газовий поклад з характеристиками продуктивного виявила інша свердловина N170, пробурена минулого року на глибину 4220 метрів. Так що не випадково поклади газу в пластах склепінної частини цього родовища вважалися одними з найбільших із відкритих за останнє десятиріччя.

Певно, варто нагадати, що поклади нафти й газового конденсату в районі Більська, що в Зінківському районі, розташовані в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини. Родовище відкрите та введене в експлуатацію на початку 90-х років. Роботи тут проводить газопромислове управління "Полтавагазвидобування" ДК "Укргазвидобування", проте досі спеціалісти вели промислову розробку лише верхніх горизонтів родовища - на глибині 1800-2500 метрів, а зараз спустилися ще нижче.

Таким чином приріст розвіданих запасів газу тільки завдяки свердловині N180 склав 0,71 мільярда кубічних метрів. Загальні ж прогнозовані запаси цього палива у верхньовізейських та турнейських покладах родовища оцінюють у 15 мільярдів кубометрів, стверджують фахівці. "Відкриття нового покладу на Більському родовищі підтверджує перспективність інвестицій компанії у розвідку нових запасів нафти і газу в Україні. Ми продовжуватимемо приділяти підвищену увагу цьому напрямку нашої діяльності", - каже голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

За сім місяців поточного року ДК "Укргазвидобування" виконала 157,5 тисячі метрів проходки - на 3,8 вісотка більше, ніж за відповідний період минулого року. Обсяг геологорозвідувального буріння збільшено до 105 тисяч метрів або на 32 відсотки. Як наслідок, цього року в експлуатацію передано 42 свердловини, на дві більше ніж торік, зокрема й 18 розвідувальних (а було 12).

Проте, на досягнутому компанія не зупиняється. Зараз НАК "Нафтогаз України" виконує пошуково-розвідувальне буріння на 59 ділянках трьох нафтогазоносних регіонів України: Західному, Східному та Південному. У результаті проведених геологорозвідувальних робіт минулого року відкрито чотири нових родовища: Західно-Вергунське газове в Луганській, Східно-Решетняківське нафтове в Полтавській, Кобзівське газове в Харківській та Верхньомасловецьке нафтове у Львівській області.

Газ, що видобувається із цих родовищ, компанія зберігає в підземних сховищах. За словами Юрія Бойка, зараз "Нафтогаз України" зв'язує великі надії із їхнім комерційним використанням, оскільки попит на такі послуги зростає як серед продавців, так і серед покупців "блакитного палива". Цього року "Нафтогаз" планує вдвічі збільшити прибутки від надання послуг із закачування, зберіганя та викачування газу із підземних сховищ. Очікується, що сума прибутку становитиме не менше 112 мільйонів доларів. У компанії вважають, що інвестутвати у підземні сховища газу мають зацікавленні у зберігання газу підприємства. На даний момент Україна закачала у підземні "схованки" 21,3 мільярда кубометрів палива, тоді як потенційна можливість наявних потужностей - 32 мільярди кубометрів. Це достатньо для забезпечення зимою паливом усієї Європи.