2021-02-22

Видобуток алмазів Rio Tinto впав на 14 %

Компанія Rio Tinto в своєму звіті за минулий рік повідомила, що в 2020 році видобуток алмазів у неї знизився на 14 % в порівнянні з 2019 роком, пояснивши це зменшенням обсягів виробництва на руднику Diavik у Канаді, на якому падіння змісту алмазів в руді на 10 % було частково компенсовано збільшенням переробки руди в тоннах, а також закриттям алмазного рудника Argyle в Австралії.

Згідно з повідомленням компанії, різке скорочення витрат на ювелірні вироби вплинуло на базовий попит на алмазну сировину, а обмеження в виробничих центрах Індії знизили обсяги алмазної сировини, що закуповується у гірничодобувних компаній. 

Rio Tinto вказує на сукупність цих обставин як на фактор, що викликав погіршення показників. Оскільки пандемія COVID-19 торкнулася торгівлі алмазами, виручка Rio Tinto від продажів алмазної сировини в 2020 році впала на 26 %, до 459 млн доларів у порівнянні з 375 млн доларів в 2019 році. На споживчих ринках, таких як Індія, були введені жорсткі заходи, що обмежували витрати на ювелірні вироби, в результаті чого відбулося зниження закупівель алмазної сировини у гірників.

Незважаючи на збільшення кількості руди, видобуток алмазів впав на 14 %, до 14,7 млн ​​каратів, що стало наслідком зниження на 10 % вмісту алмазів в руді на руднику Diavik.

Rio Tinto розраховує, що на виведення рудника Argyle з експлуатації та відновлення території буде потрібно п'ять років, після чого піде додатковий період моніторингу. У 2021 році компанія прогнозує видобуток алмазів в розмірі від 3 до 3,8 млн каратів в рамках своєї 40-відсоткової частки в руднику Diavik в порівнянні з 3,7 млн ​​каратів в 2020 році.