2018-11-21

Відкритість даних дисциплінує компанії видобувної галузі та сприяє залученню інвестицій

Про це йшлося на тренінгу для журналістів «Прозоре видобування: де знайти потрібні дані» в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей.  Участь у заході взяли представники Міненерговугілля.

Олександр Пінчук, державний експерт Директорату викопних видів палива Міненерговугілля розповів про роль Міністерства у впровадженні ІПВГ та забезпеченні прозорості видобувних галузей. Також поінформував  про роботу директорату,  заходи з реалізації Енергетичної стратегії України до 2035 року.  Відзначив важливість прийнятого Закону України 6229, розроблення підзаконних актів та створення он-лайн платформи для звітування. Такі заходи забезпечать прозорість платежів на користь держави. 

Діна Нарежнєва, голова Національного секретаріату ІПВГ, розповіла, як впроваджується стандарт ІПВГ в Україні, про нормативно-правову базу з питань відкритості даних, хто має розкривати інформацію згідно із законодавством. При цьому наголосила про встановлену відповідальність у вигляді штрафів за ненадання інформації. 

Також Діна Нарежнєва ознайомила з механізмом підготовки Звіту ІПВГ та роль БГЗО (Багатосторонньої групи зацікавлених осіб) у його підготовці. Окремо зауважила щодо процесу валідації - перевірки на міжнародному рівні на відповідність Стандарту, який Україна успішно пройшла у червні цього року.

Ключова мета - забезпечити  оприлюднення найсвіжіших  даних, тому перші кроки щодо створення онлайн-платформи, як повідомила Діна Нарежнєва, розпочнуться на початку  2019 року. 

Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, описав загальний стан газовидобувного сектору та пояснив, як законодавчі зміни вплинуть на галузь. Про надання спецдозволів на нові ділянки та перспективи виконання Плану  заходів щодо реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України та потребу налагодження діалогу з місцевими громадами розповіли представники компанії «Укргазвидобування».

Отримали учасники і практичні поради, як дізнатися більше інформації про українську енергетику (Роман Ніцович, керівник проектів та програм Dixi Group)  та які є е-інструменти на базі відкритих даних (команда проекту Є-дата). 

У заході взяли участь галузеві журналісти та журналісти із видобувних регіонів.