2011-02-25

Відбулося засідання профспілки робітників вугільної промисловості України

22 лютого 2010 року у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулося засідання Профспілки робітників вугільної промисловості України за участі Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, голів профспілкових комітетів вугільної промисловості, керівників вуглевидобувних підприємств галузі та фахівці Міненерговугілля. На засіданні були розглянуті підсумки роботи державних вуглевидобувних підприємств за 2010 рік та плани на 2011 рік.

Під час засідання Юрій Бойко зазначив, що, це перша зустріч після об’єднання Міністерств і наголосив на тому, що таке рішення Президента України абсолютно виправдане, бо усі складові енергетичного балансу ресурсів мають координуватися з одного центру: і вугільна, і газова, і нафтова, і електроенергетична галузі мають працювати як єдине ціле задля наповнення енергетичного балансу ресурсами.

Юрій Бойко звернув увагу присутніх і на плани новоствореного Міністерства на наступний рік. «Головне - це забезпечення збільшення видобутку вугілля як енергетичного ресурсу при дотриманні безпечних умов праці, бо чим більше ми видобудемо вугілля у себе в країні, тим менше ми заплатимо за енергетичні ресурси зі своєї економіки в економіку інших країн. Це основне завдання, яке стоїть перед нашим Міністерством та трудовими колективами державних вуглевидобувних підприємств», - підкреслив Міністр.

Також голова відомства зазначив, що в прикладному плані перед галуззю стоять ще більш тактичні завдання, які визначені стратегією реформ вугільної галузі.

«У цьому році ми плануємо, поділивши шахти за категоріями, здійснити оренду та часткову приватизацію, але з додержанням державного контролю згідно чинного законодавства. Щодо цього підготовлено відповідний законопроект. З огляду на важливість вугільної галузі, держава ніколи не залишить без контролю навіть приватизовані підприємства і завжди буде відслідковувати ситуацію щодо видобутку вугілля, дотримання вимог техніки безпеки та відношення до корпоративної власності. І тут принциповість держави буде на належному рівні. Ми ніколи не залишимо вугільну галузь без уваги, з огляду на її особливе і соціальне значення, і в плані забезпечення енергетичної безпеки», - наголосив Юрій Бойко.

Міністр також підкреслив, що Міненерговугілля прийнято рішення про переведення на нові тарифні ставки з 1 березня поточного року усіх підприємств галузі.

«Частина підприємств галузі вже перейшла на цю модель, і я вдячний тим керівникам, які за допомогою власних ресурсів виконали це завдання. До 1 березня ми переведемо всі підприємства», - зазначив Міністр.

Підсумовуючи результати діяльності Міністерства у 2010 році Міністр зазначив, що, незважаючи на досить складне становище у вугільній галузі, завдяки вжитим організаційним, технічним, фінансово-економічним та іншим заходам видобуток вугілля вдалося збільшити. В цілому по Україні видобуто 75 млн. тонн вугілля, що на 3 млн. тонн вище показника 2009 року і на 15% перевищує план вуглевидобутку.

Під час засідання були заслухані доповіді керівників державних підприємств та профспілкових організацій. Сторони обговорили проблемні питання та шляхи їх розв’язання спільними зусиллями.

«За нами стоять прості шахтарі, їх сім'ї. Наше завдання забезпечувати та примножувати їх добробут. Думаю ми всі разом зможемо вирішити завдання з розвитку вугільної галузі і надати їй перспективу в майбутньому» - наголосив Юрій Бойко.

Підводячи підсумки, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко зазначив, що держава, зі свого боку, розуміючи важливість галузі, зробить усе можливе задля забезпечення належного рівня фінансування з держбюджету і ніколи не залишить без контролю та допомоги вугільну галузь.

«Ми будемо залучати кредити на розвиток лав, тобто держава, зі свого боку, зробить усе, щоб забезпечити необхідне фінансування галузі. Але я хочу підкреслити і те, що у нашій галузі багато що залежить від якості менеджменту. Я буду звертати особливу увагу на якість менеджменту, звідси усі наші економічні показники. Бо можна мати державну підтримку, можна перейти на нові тарифи, але якщо у керівника відсутній «бойовий дух» та відповідно налаштований колектив, то це все буде марно», - сказав Юрій Бойко.

«Я впевнений, що спільними зусиллями ми виконаємо поставлені завдання. І я, як Міністр енергетики, вважаю вугільну промисловість стратегічно важливою, бо ми з вугілля отримуємо більше 20% електроенергії. І вугільна галузь завжди буде під нашою особливою увагою. Хочу ще раз наголосити, що єдиним критерієм, коли ми будемо закривати шахти буде завершення їх промислових запасів. Ми з 1 березня 2011 року переходимо на нові тарифні ставки, але я буду підвищувати і рівень вимог до керівників, щоб ми ці гроші заробляли, щоб отримані кошти були спрямовані на благу справу в нашій галузі», - підсумував Міністр.

Прес-служба Міненерговугілля