2004-08-25

Весна паводками рясна

Україна останніми роками зіткнулась з такою серйозною проблемою, як паводки та підтоплення грунтів. Грунтові води створюють не лише суттєві проблеми при обробці сільськогосподарських угідь, а й перетворюють значні ділянки території на непридатні для будь-якої експлуатації. Більше того, підтоплення завдає серйозної шкоди пам'яткам архітектури як всеукраїнського, так і світового масштабу. До них можна віднести церкву Спаса-на-Берестові, Андріївську та Кирилівську церкви у Києві, ландшафтний парк "Качанівка" у Чернігівській області, Лівадійський та Алупкінський палаци у Криму, склеп Деметри у Керчі.
     Досить часто причиною цих негативних явищ стає припинення гірничих робіт, закриття шахт та інших підприємств гірничодобувної промисловості. Осідає поверхня землі, забруднюються та засолюються водоносні горизонти, що призводить до підтоплення та заболочення грунтів. Різка зміна гідрологічного та гідрохімічного режиму річок негативно впливає на екологічний стан цілих регіонів. Саме тому боротьба з підтопленням грунтів та паводками опинилась у полі уваги Кабінету Міністрів України. Добре усвідомлюючи, що існуючої нині нормативної бази для вирішення цього питання недостатньо, уряд затвердив на своєму засіданні 13 лютого 2002 року Комплексну програму ліквідації наслідків і підтоплення територій в містах і селищах України.
     Її прийняття відкриває шлях до швидшого розв'язання проблем, з якими стикаються користувачі земельних угідь фактично в усіх областях України. Планується вжити комплекс заходів щодо ліквідації цієї проблеми. Пріоритетами діяльності найближчим часом стануть також невідкладні заходи із ліквідації шкідливої дії вод на забудованих територіях міст і селищ, адже вже неодноразово жертвами грунтових вод ставали житлові будинки. Порівняно з ними ділянки землі, на яких ведуться сільськогосподарські роботи, стають другорядними, проте урядовці сподіваються у досить короткі терміни повернути для використання селянами тисячі гектарів землі. Після розв'язання цих проблем планується здійснити низку заходів довгострокового характеру, що унеможливлять повторення подібного.
     На порядку денному, окрім того, відновлення природних та техногенних дренажних споруд і систем інженерного захисту міст і селищ від підтоплення, зменшення техногенного навантаження на території міст та сіл, насамперед на водні об'єкти, створення служби експлуатації гідротехнічних споруд, проведення необхідної екологічної та гідрологічної експертизи об'єктів будівництва та господарської діяльності, посилення водозбереження та запровадження відповідних технологічних удосконалень.
     Треба зауважити, що для ефективної реалізації Комплексної програми ліквідації наслідків і підтоплення територій в містах і селищах України варто поєднати не лише будівництво, реконструкцію та ефективну експлуатацію штучно створених гідротехнічних споруд, а й звернути особливу увагу на стан річок, озер, водоймищ, грунтових вод. Фактично йдеться про те, щоб поєднати різноманітні заходи для унеможливлення завдання шкоди одному з найбільших багатств України - її водним ресурсам.
     Реалізація комплексної програми спрямована на створення екологічно безпечних умов життя та людської діяльності для міст та селищ з населенням близько 16 мільйонів чоловік. Сьогодні кожен третій мешканець нашої держави відчуває проблеми із забезпеченням водними ресурсами або вода створює загрозу для його нормального життя. Цю ситуацію потрібно терміново виправляти. Відновлення сприятливого гідрологічного та санітарного стану річок і водоймищ дасть змогу розв'язати багато екологічних та соціальних проблем. Запобігаючи втратам води з водонесучих мереж, ми прийдемо до економного використання води, перейдемо до її ефективного вживання, мінімізуємо небезпеку паводків та повеней.
     Час усвідомити, що водна стихія потребує поваги та бережливого ставлення до себе. Лише за такими принципами треба, врешті-решт, навчитися використовувати водні ресурси нашої держави.
    
    Прес-служба Кабінету Міністрів