2017-11-17

В Держгеонадрах відбулось засідання колегії

16 листопада 2017 року, в Державній службі геології та надр України відбулось чергове засідання колегії під головуванням т.в.о. Голови Держгеонадр Олега Кирилюка.

У заході взяли участь: заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш В.М., координатор Координаційного центру забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України Адміністрації Президента України Кладієв В.М., Голова ЦК профспілки працівників геології, геодезії та картографії України Бакулей І.Г., директор Інституту геологічних наук НАН України Гожик П.Ф.

Крім того, на засіданні були присутні керівники підприємств та організацій, що входять до сфери управління Держгеонадр.

Учасники заходу розглянули основні результати геологорозвідувальних робіт за 9 місяців 2017 року та обговорили перспективи геологічної галузі на 2018 рік. 

Заслухали інформацію про сучасний стан та проблеми моніторингу екзогенних геологічних процесів в складі інженерно-геологічних робіт. 

Окрему увагу приділили питанням запобігання та протидії корупції в системі Державної служби геології та надр України.

Заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш В.М. наголосив на необхідності зміни розуміння у суспільстві основних функцій Держгеонадр. Крім того, закцентував увагу на важливості нормотворчої роботи у сфері надрокористування та запевнив у підтримці з боку Мінприроди.

Т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Кирилюк О.В. зазначив, що пріоритетним напрямом діяльності Державної служби геології та надр України є розвиток мінерально-сировинної бази України. Зважаючи на обмежене державне фінансування геолого-розвідувальних робіт починаючи з 2011 року, склалась складна ситуація з виконанням завдань передбачених Загальнодержавною програмою розвитку мінерально-сировинної бази України. Однак, Держгеонадра працюють над збільшенням видатків із державного бюджету на геологорозвідку, зокрема, за рахунок коштів від продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Так за 9 місяців поточного року Держгеонадра залучили до державного бюджету понад 1 млрд. гривень, що на 750 млн. грн більше від запланованого. Крім того, фахівці Держгеонадр активно працюють над внесенням змін до діючих нормативно-правових актів у сфері надрокористування, зокрема, Програми розвитку мінерально-сировинної бази України та Кодексу України про надра, наразі ми маємо велику підтримку з боку Мінприроди у цьому напрямку.