2019-10-04

Укрнафта щодо сплати податків

Низка українських ЗМІ опублікували заклики використати гроші українських платників податків, щоб погасити податковий борг «Укрнафти». «Укрнафта» вважає дані заяви свідомою маніпуляцією.

Запропоноване рішення передбачає взаємне погашення боргів держави перед НАК «Нафтогаз України», «Нафтогазу» перед «Укрнафтою» і «Укрнафти» перед бюджетом. Таким чином, ця операція буде нейтральною для бюджету. Для реалізації вказаних пропозицій потрібно отримати згоду Кабінету міністрів.

Погашення податкового боргу дозволяє компанії збільшити інвестиції у видобуток нафти і газу і зберегти зростання обсягів видобутку вуглеводнів, яке продовжується з минулого року. «Укрнафта» в повному обсязі виплачує поточні податки і погасила частину податкового боргу. Разом з тим, в першому півріччі 2019 року відрахування компанії на обслуговування податкового боргу в 2,5 рази перевищили обсяг капітальних інвестицій.

З початку 2019 року «Укрнафта» збільшила видобуток нафти на 4,3% і газу - на 6,5%. За 8 місяців поточного року компанія сплатила 8,7 млрд грн податків і входить в ТОП 5 найбільших платників податків України.