2009-02-05

Україна. Валерій Асадчев: Полтавська газонафтова компанія – приклад для державних підприємств

У п’ятницю, 30 січня, з нагоди 15-річчя Полтавської газонафтової компанії відбулася зустріч голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Асадчева та голови обласної ради Олександра Удовіченка із керівництвом українсько-британської компанії.

ПГНК є найбільш вдалим інвестиційним проектом британської компанії JKX Oil & Gas Plc. За роки своєї діяльності компанія видобула понад 1 мільйон 895 тисяч нафти та 4 мільярди 422 мільйони кубометрів газу. А загальний вклад ПГНК в українську економіку склав 302 мільйони 510 тисяч доларів США. При цьому, компанія активно розвиває соціальну сферу територій, на яких здійснює видобуток вуглеводнів – у реалізацію благодійних проектів за 15 років вкладено понад 5 мільйонів доларів.

„Полтавська газонафтова компанія є прикладом для наших державних підприємств, які видобувають вуглеводні”, – так оцінює діяльність компанії голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев. Особливо, це стосується технічної складової – в цьому плані спільне українсько-британське підприємство значно випереджає українські державні компанії. Тому, як варіант подальшої співпраці в обласній державній адміністрації бачать розробку свердловин, глибина яких перевищує 5-ть кілометрів, адже вітчизняні компанії наразі не мають відповідних технологій.

„Ви знаєте ті проблеми, які переживає Україна в енергетичній сфері. Тому збільшення видобутку власних вуглеводнів і залучення інвесторів для цієї мети – є для нас стратегічним завданням. Одним із напрямків ми бачимо впровадження сучасного обладнання, що працює на глибині понад 5 кілометрів. Оскільки наші наукові розробки свідчать, що на цих глибинах є серйозні поклади вуглеводнів”, – зазначив у розмові із керівництвом британської компанії голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Асадчев. Разом із головою обласної ради Олександром Удовіченком, вони запевнили інвесторів, що полтавська влада готова докладати максимум зусиль, аби сприяти і вирішувати проблеми інвесторів на територіях, де здійснюється видобуток нафти і газу.

„Ми пам’ятаємо часи, коли проблеми Полтавської газонафтової компанії доводилося вирішувати українському Президенту та Прем’єру Тоні  Блеру. Дякувати Богові, зараз такого немає”, – підкреслив голова обласної ради Олександр Удовіченко.

Попри те, що робота на більших глибинах потребує додаткових капіталовкладень, британська сторона висловила готовність розглянути пропозицію керівництва області. Більше того, технічне переоснащення та впровадження новітніх технологій, для британців є стратегічним завданням на найближчі десятиріччя. Оскільки, керівництво компанії впевнене у подальшій тісній співпраці із Полтавщиною.

„Ми маємо гарну підтримку тут, і ми дуже вдячні за неї. Ви знаєте, що ми святкуємо 15-річчя діяльності. А це дуже значний термін навіть для подружньої пари”, – підкреслив виконавчий директор  компанії JKX Oil & Gas Plc Пол Девіс.

Полтавська обласна державна адміністрація