2010-01-22

Україна. В Київській обл. проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства

Державною екологічною інспекцією в Київській області було проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності  «Казенним заводом порошкової металургії», який розташовано в м. Бровари Київської області.

Перевіркою встановлено, що вищевказане підприємство здійснює діяльність з численними порушеннями природоохоронного законодавства.

Без проектної документації та проведення екологічної експертизи на підприємстві проведено реконструкцію, чим порушено ст.ст. 26-29, 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 5, 7 Закону України «Про екологічну експертизу». 

Водопостачання «Казенного заводу порошкової металургії» здійснюється з трьох власних свердловин згідно дозволу на спеціальне водокористування, але первинний облік води, забраної з свердловини глибиною 323,5 м не ведеться, що є порушенням умов дозволу на спеціальне водокористування. Спеціальний дозвіл (ліцензія) на користування надрами на підприємстві відсутній, що є порушенням ст.ст. 21, 23 Кодексу України про надра.

Контроль за станом підземних вод із свердловин, побудованих навколо шламонакопичувача не виконується, чим порушено ст. 105 Водного кодексу України та умови дозволу на спеціальне водокористування.

Відведення промзливових зворотних вод від підприємств-абонентів з колектору підприємства в р. Красилівка із скидом в р. Трубіж здійснюється без очищення.
Не налагоджено контроль за накопиченням та розміщенням промислових відходів. На території підприємства, на відкритому ґрунті розміщено відходи 3 класу небезпеки гальванічного виробництва гідроксидів металів (шлам), в великій кількості заскладовано відпрацьовані шини, чим порушено умови дозволу на передачу і розміщення відходів. 

На території підприємства виявлено несанкціоноване складування будівельних відходів. Виявлено спалювання опалого листя. Металобрухт лежить на відкритому ґрунті, не обладнані майданчики для збору брухту чорних та кольорових металів. Не забезпечені структурні підрозділи підприємства контейнерами для роздільного збирання відходів. Контейнери для відходів без відповідних написів. У контейнерах виявлено змішування відходів для яких в Україні існує технологія переробки, що є порушенням ст.ст. 17, 33 Закону України «Про відходи».

На території «Казенного заводу порошкової металургії» виявлено знесення зелених насаджень до ступеня припинення росту та не припинення росту в кількості 166 шт.

Дозвільні документи на знесення зелених насаджень оформлялись на 55 дерев.

За результатами перевірки керівництву «Казенний завод порошкової металургії» надано припис та встановлено терміни на усунення вищевказаних недоліків.

Нараховано збитки за засмічення земельних ресурсів будівельними та промисловими відходами на загальну суму 10 112 837 грн.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України