2009-02-24

Україна. Укріпили 2 км берегів Кременчуцького водосховища

Вперше за останні 10 років обласне виробниче управління «Полтававодгосп» укріпило два кілометри берегів  Кременчуцького водосховища. У Комсомольську зміцнили береги центрального паркового озера. Активно шукають фінанси і для протистояння паводкам та ремонту гідротехнічних споруд – ці питання обговорили у Полтаві на перших громадських слуханнях про роботу водогосподарських організацій області. 146 річок, 69 водосховищ, тисячі ставків, озер, гідрорегулюючі  споруди, осушені та землі під поливом – величезне  господарство доглядає обласне водне управління. Повені та паводки, застерігають акваспеціалісти, загрожують майже всій Полтавщині.

Тож плани на цей рік – розчистити 75 річок, а це майже чотири тисячі кілометрів, укріпити 42 км берегів Ворскли, Сули, Псла.  На абордаж, для профілактики, візьмуть насосні станції, захисні дамби. У селах викопають нові свердловини для питної води, збудують водопровідні мережі. Були б гроші.

Минулого року кошти на  протиповеневі та протипаводкові роботи  надійшли вчасно. Розчищено, зокрема,  русла річок  у Глобинському, Хорольському, Пирятинському районах, відремонтовано річковий шлюз–регулятор Грунь–Ташань у Шишацькому. Розроблено план порятунку і геологічної пам’ятки – гори Пивихи.

На жаль, інвесторів поки–що не цікавить водогосподарський комплекс. А от орендарі ставків переважно самі дбають про гідротехнічні споруди. Так, наприклад, у Чутівському районі один із приватних підприємців витратив на ремонт застарілого устаткування 100 тисяч гривень.

Усі побажання та пропозиції слухачів обіцяють врахувати при розробці обласної програми «Відродження середніх і малих річок».

ОКІА "Новини Полтавщини"