2009-04-06

Україна. Самовільне користування земельними ділянками недопустимо

Державною екологічною інспекцією в Харківській області проведено перевірку дотримання ГПУ «Харківгазвидобування» вимог природоохоронного законодавства. 

У результаті перевірки встановлено, що порушено чинне законодавство в частині використання земель за цільовим призначенням, а саме: ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею 2,16 га використовується підприємством для потреб нафтогазової галузі. Відповідно до ст.35 Закону України «Про охорону земель» власники, землекористувачі та орендарі земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов’язані забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням. Зміна цільового призначення даної території не проводилася, правовстановлюючі документи посвідчують її цільове призначення саме для господарських потреб, будь-які правові підстави для використання землі з метою промислової розробки родовища корисних копалин відсутні.

У результаті розгляду справи Господарським судом Харківської області було винесено рішення про стягнення з ГПУ «Харківгазвидобування» 82 022, 26 грн шкоди, нанесеної державі внаслідок нецільового використання земельної ділянки. Постановою Харківського апеляційного господарського суду вимоги 
Держекоінспекції задоволені частково.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України