2009-03-25

Україна. Про дотримання норм діючого законодавства суб’єктами господарювання Чернігівської обл. в сфері надрокористування у 2008 р.

На засіданні обласної комісії з питань упорядкування підприємницької діяльності, пов’язаної з геологічним вивченням надр та видобуванням корисних копалин, яке днями відбулося в облдержадміністрації, йшлося про дотримання норм діючого законодавства суб’єктами господарювання області в сфері надрокористування у 2008 році та здійснення контрольних функцій державними органами.

Як зазначила у вступному слові в.о. голови облдержадміністрації Наталія Білоус, рецесійні процеси в економіці наклали відбиток і на стан використання мінерально-сировинних ресурсів, у першу чергу, місцевого значення. Зокрема, в минулому році значна частина підприємств, що займаються видобутком корисних копалин, особливо будівельних, значно скоротила об’єми випуску продукції і відповідно видобутку сировини. І якщо в 2007 році виробництвом цегли займалось 12 підприємств області, до промислової розробки було залучено 12 родовищ, то у 2008 – 10. Крім того, значно скоротилися обсяги виробництва.

Також значно скоротились обсяги видобутку крейди та скляних пісків.

Як не прикро констатувати цей факт, але досить часто видобування корисних копалин відбувається з порушенням вимог чинного законодавства.

Так, у 2008 році Північна територіальна інспекція геологічного контролю здійснила 14 планових перевірок надрокористувачів області та 1 перевірку на виконання доручення Державної геологічної служби на звернення Прилуцької податкової інспекції. Порушення зафіксовані на 13 об’єктах. Основний вид порушення – відсутність екологічних карток та проектів рекультивації.

За інформацією першого заступника начальника Державної екологічної інспекції в області Ігоря Михайлова, протягом 2008 року інспекцією здійснено 36 перевірок по контролю за станом використання надр. За результатами перевірок 28 осіб притягнуто до адмінвідповідальності із накладанням штрафів на суму 10438 грн. Стягнуто – 8636 грн.

Управлінням з контролю за використанням та охороною земель в області здійснено 43 перевірки дотримання вимог земельного законодавства суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з використанням надр. За результатами яких виявлено 41 порушення вимог чинного законодавства. З метою їх усунення видано 41 припис. Про це повідомив заступник начальника управління Юрій Каменецький.

Обговоривши інформацію, яку надали контролюючі органи, члени комісії дійшли висновку, що потрібно посилити контроль за дотриманням умов спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок на площах добування корисних копалин, а також розробити спільний графік проведення перевірок дотримання вимог чинного законодавства підприємствами-надрокористувачами області на 2009 рік.

Чернігівська облдержадміністрація