2011-03-03

Україна придбає нове обладнання для пошуку й розвідки сланцевих газів

Сьогодні в Міністерстві екології та природних ресурсів України відбувся ознайомчий семінар «День відкритих дверей» для представників посольств та міжнародних організацій акредитованих в Україні.

У ході семінару було презентовано діяльність Державної служби геології та надр України, Державного агентства водних ресурсів України, Державного агентства екологічних інвестицій, Державної екологічної інспекції України та структурних підрозділів центрального апарату міністерства.

Відповідаючи на запитання учасників семінару щодо пріоритетних напрямків роботи Мінекології, керівник відомства Микола Злочевський повідомив, що одним з основних завдань міністерства на сьогодні є очищення України від пестицидів, гербіцидів та інших відходів хімічних підприємств. Другий напрям роботи міністерства, за словами пана Злочевського, полягає в посиленні контролю і розширенні заповідних зон України, оскільки обсяг українських територій, зайнятих національними заповідниками та парками, складає нині менше 10 %. 

Крім того, зауважив Микола Злочевський «у зв`язку з тим, що Мінекології має під собою такий напрям як геологія, і сьогодні на території України виявлено таке поняття як сланцевий газ, котрий сьогодні у світі почав користуватися великим попитом, ми прийняли рішення закупити обладнання, яке дозволить вивчати територію України більш глибоко та якісно, тому що розробки на сланцевий газ дозволять привести Україну до енергетичної незалежності».

У коментарі GEOnews.com.ua міністр екології уточнив, що згадане обладнання буде закуплене протягом року для ДГП «Укргеофізика», що дозволить виконувати нові дослідження в сейсміці ЗD.

При цьому голова Держслужби геології та надр України Едуард Ставицький зауважив, що нині на базі ДГП «Укргеофізика» та ДП «Полтава РГП» НАК «Надра України» вже функціонує сервісний центр з пошуку сланцевого та інших нетрадиційних видів газу.

«Наші фахівці виїздили і в Хьюстон, і в Даллас. В нас йде плідна співпраця з іноземними колегами, – говорить Е.Ставицький. – На сьогодні вже придбано новітні технології з питань пошуку та розвідки сланцевого газу. А тепер другим кроком буде закупівля обладнання. Це так зване обладнання для  горизонтального буріння, для гідророзривів, а також для вивчення матеріалів каротажів, які ми отримаємо після проведення бурових робіт». 

Обладнання для геологічного вивчення покладів сланцевого газу, за словами Едуарда Ставицього, буде придбано в Китаї й Канаді. Перші переговори щодо купівлі необхідного обладнання, можливо, вже будуть проведені незабаром, оскільки за дорученням міністра екології протягом 14-20 березня ц.р. група українських фахівців відвідає Канаду за запрошенням кількох фірм бурової техніки, які пропонують і лізингові програми, й співучасть у проектах на ліцензійних площах української держави.

Пан Ставицький також повідомив, що вже цього року заплановано роботи з горизонтального буріння на сланцевий газ на Полтавщині, та висловив надію на отримання притоку цього нетрадиційного газу.

GEOnews.com.ua