2009-02-24

Україна. НАК «Нафтогаз України» отримала перші результати з видобутку нафти у Єгипті

НАК «Нафтогаз України» досягла перших результатів у питанні диверсифікації джерел постачання та видобування вуглеводневих ресурсів за кордоном, повідомляє прес-центр НАК «Нафтогаз України».

В рамках реалізації Концесійної угоди на проведення нафтової розвідки та експлуатації, підписаної 13 грудня 2006 р. між Арабською Республікою Єгипет та Єгипетською Генеральною Нафтовою Корпорацією і НАК «Нафтогаз України», українська Компанія продовжує здійснювати активні кроки з освоєння концесійної ділянки Алам Ель Шавіш (ALAM EL SHAWISH) площею 994 км² на території Західної Пустелі Арабської Республіки Єгипет.

16–20 лютого 2009 р. відбувся візит делегації НАК «Нафтогаз України» на чолі з заступником голови правління Компанії Вадимом Чупруном до Арабської Республіки Єгипет. Метою візиту було випробовування третього (нижнього) горизонту розвідувальної свердловини Hg-34/3. 18 лютого 2009 р. отримано приплив нафти дебітом 80 тонн (588 барелів) на добу.

Після випробування було прийнято рішення вважати свердловину відкритою. При цьому найпотужнішим за обсягами запасів є другий горизонт з продуктивною товщиною 16 м. Спільна експлуатація всіх горизонтів свердловини Hg-34/3 дозволить збільшити добовий видобуток нафти у декілька разів.

За період з 2007 р. проведено сейсмічні дослідження 3D у південній частині блоку Алам Ель Шавіш Західної пустелі, здійснено обробку цих сейсмічних досліджень та визначено точки буріння.

28 жовтня 2008 р. у північній частині концесійної території розпочато буріння першої розвідувальної свердловини Hg-34/3, яка в січні 2009 року досягла проектної глибини 3505 м.

За результатами інтерпретації одержаних геолого-геофізичних матеріалів в розрізі свердловини виявлено три перспективні горизонти.

Найбільші надії Компанія покладає на родовища, розташовані у південній частині концесійної території, розробку яких буде розпочато найближчим часом.

Відповідно до Виробничої програми до кінця поточного року планується пробурити 5 пошукових свердловин:

3 - в південній частині блоку Алам Ель Шавіш Західної пустелі, загальні видобувні ресурси яких становлять 60 млн. т;
2 - в північній частині блоку Алам Ель Шавіш Західної пустелі, загальні видобувні ресурси яких становлять 8 млн. т.

У другій половині 2009 року передбачається вийти на комерційний рівень видобутку продукції із подальшою її реалізацією.

НАК «Нафтогаз України» вважає, що продовження роботи у зазначених напрямках дозволить прискорити процес диверсифікації джерел постачання енергоносіїв та сприятиме становленню світового іміджу України як потужної енергетичної держави.

Продуктивний горизонт