2009-12-02

Україна. На Стебницькому ДГХП «Полімінерал» було обговорено питання щодо різкого ускладнення екологічної, гідрографічної, гірничо-геологічної ситуації

На Стебницькому ДГХП «Полімінерал» відбулася нарада за участю представників органів державної влади, провідних фахівців, представників громадських організацій. Було обговорено питання щодо різкого ускладнення екологічної, гідрографічної, гірничо-геологічної ситуації в кастопровальній зоні шахтного поля рудника № 2 (карсти № 18, 20, 22, 25) через раптове зникнення русла р. Вишниця під землю та активізації процесу просідання земної поверхні в зоні вказаних карстів.

Заслухавши доповіді та  оглянувши стан земної поверхні з виїздом на місце, учасники наради дійшли висновку, що ситуація в зоні карстів №№ 18, 20, 22, 25, у порівнянні з візуальними спостереженнями та зафіксованими замірами від 23.11.2009 року, різко погіршилася. Русло р. Вишниці у районі карсту № 22 пішло під землю. На карсті № 20 стався обвал землі в результаті чого збільшився його обсяг. Земна поверхня навколо карстів просіла (від 0,5 м на лінії сколу до 1,7 м в центрі площі просідання). Загальна площа просідання земної поверхні становить 5 га, максимальне просідання в районі репера 1,7 м. У цій зоні різко збільшилася інтенсивність просідання поверхні з утворенням тріщин сколу. Розвиток тріщин значно наблизився до автодороги Дрогобич – Трускавець, ліній електропередач 110, 220 кВ (по яких здійснюється електроживлення споживачів Бориславсько-Дрогобицького енерговузла) та магістрального водогону «Гірне – Дрогобич». Відстань від межі зони просідання земної поверхні становить: до автодороги – 155 м, до ЛЕП 110 кВ – 25 м, до магістрального водогону – 80 м.

Ситуація реально загрожує руйнануванню автодороги Дрогобич -Трускавець, ліній електропередач 110 і 220 кВ, магістрального водогону «Гірне – Дрогобич» на площі 5 га.

У зв’язку з інтенсивним розвитком подій, реально постала можливість виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня – загроза з непередбачувальними наслідками.

На нараді констатувалось, що розпочалися роботи  з освоєння коштів, виділених розпорядженням КМУ від 3.9.2009 р. (5 805,951 тис.гр.) для здійснення заходів з ліквідації надзвичайної ситуації в зоні соляного карсту СДГХП «Полімінерал».  Але план робіт, передбачених проектом, потребує корегування по ходу ситуації, яка швидко змінюється. Виконавці робіт працюють в реальній зоні ризику із загрозою для життя. Здійснюється постійний моніторинг ситуації: цілолодобове візуальне спостереження за станом поверхні карстонебезпечної зони.

Для попередження виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня, розвитку негативних деформаційних процесів у вказаному районі, на нараді прийнято рішення, яким ситуацію, що склалася, визнано вкрай небезпечною та такою, що загрожує реальним виникненням надзвичайної ситуації регіонального рівня з непередбачувальними наслідками. Прийнято до відома викладені на нараді технічні рішення. Наголошено, що роботи з ліквідації надзвичайної ситуації у вказаному районі, в обсязі передбаченому кошторисом, необхідно завершити у 2009 році.

У зв’язку з різким погіршенням ситуації, необхідно внести уточнення і зміни до наявного проекту дирекції Стебницького ДГХП «Полімінерал». Треба також  звернутися до Кабінету Міністрів, Мінприроди, Мінпромполітики України, Львівської обласної державної адміністрації щодо уточнення фінансування на 2010 рік на виконання робіт з ліквідації надзвичайної ситуації у зоні соляного карсту. Інституту ВАТ «Гірхімпром» доручено провести уточнення заходів на випадок виникнення можливої надзвичайної ситуації регіонального рівня. Публічне акціонернерне товариство Фірма «Нафтогазбуд» має узгодити з проектантом та замовником послідовність виконання робіт.

Публічному акціонерному товариству Фірма «Нафтогазбуд», Стебницькому державному гірничо-хімічному підприємству «Полімінерал» для того, щоб запобігти виникненню надзвичайної ситуації рекомендовано в першу чергу перекрити доступ води в шахту, здійснити відсипку земляної дамби у районі карсту № 22, продовжити виконання робіт щодо облаштування обвідного каналу русла р. Вишниця, будівництва об’їзної дороги, зменшити обсяг часу на виконання робіт шляхом внесення змін до графіку їх проведення. Від ВАТ «Львівобленерго» вимагають привести у відповідність опори ЛЕП 6 кВ в карстонебезпечній зоні (будмайданчик). Управлінню ДАІ ГУ МВСУ у Львівській області, Службі автомобільних доріг у Львівській області доручено встановити знаки обмеження швидкості в зоні проведення робіт для недопущення виникнення надзвичайної ситуації (автодорога Львів – Трускавець).

Для оперативного реагування на події в карстонебезпечній зоні, Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» має вести цілодобовий моніторинг ситуації із записами у спеціальному журналі, про результати спостережень інформувати відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому Дрогобицької міської ради. При раптовому погіршенні ситуації негайно повідомляти відповідні служби, а також інформувати сільську раду Модрич Дрогобицького району, Дрогобицький високовольтний РЕМ, філію «Дрогобицький райавтодор», КП «Дрогобичводоканал». З урахуванням спостережень за карстонебезпечною зоною, забезпечити уточнення місць встановлення попереджувальних табличок, огородження карстових провалів № 18, № 20, № 22, № 25.

КуПол (Культура і Політика)